Zabil bych tu bestii a zrůdu. Babišovo prohlášení k trestu smrti a zavražděné holčičce žije svým životem. Kníže, Okamura a Bělobrádek...

17.09.2014 16:53

ANKETA Předseda hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš na dotaz Rádia Impuls v souvislosti s vraždou školačky z Klášterce nad Ohří, zda by obnovil trest smrti, odpověděl, že určitě. Později své vyjádření poopravil. Co tomu říkají čeští politici?

Zabil bych tu bestii a zrůdu. Babišovo prohlášení k trestu smrti a zavražděné holčičce žije svým životem. Kníže, Okamura a Bělobrádek...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Jste pro radikální omezení migrace do Evropy?

98%
2%
hlasovalo: 22207 lidí

Andrej Babiš na otázku rádia, jestli by obnovil trest smrti, odpověděl: „Určitě ano, protože kdybych se vžil do role jejího otce, tak bych ho (vraha) také asi chtěl zabít.“

Později v Poslanecké sněmovně ale prohlásil, že znovuzavedení trestu smrti podpořit nechce. „Nic takového jsem neřekl. Reagoval jsem na to, že kdybych byl táta té holčičky, kterou znásilnili a zabili, tak bych toho vraha asi zabil,“ vysvětloval Babiš. „Mám čtyři děti a dvě vnučky, umím se vcítit do pozice té matky a je to hrozné,“ dodal.

Babiš se vyjadřoval jako populista...

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, jaký je jejich názor na jeho vyjádření a zda jsou pro obnovení trestu smrti. Jejich názory se různí. Velká část z nich podporuje pro takové zločiny doživotí. Některým vadí, že prý Andrej Babiš otočil a nestál si za původním prohlášením. Jiní upozorňují, že trest smrti nemůžeme obnovit kvůli EU.

Anketa

Jaký trest si zaslouží vrah dítěte? (pozn.: Jako maximální možnost. Konkrétní případ samozřejmě vždy musí posoudit soudce)

hlasovalo: 13177 lidí

„Jako dvojnásobný otec chápu emoce, které musí každý v takové situaci prožít. Trest smrti bych v současném stavu justice nezaváděl,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

„Jsem přesvědčený odpůrce trestu smrti. Babiš se vyjadřoval jako populista, a když zaznamenal pobouření, tak se od toho distancoval,“ sdělil redakci předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Zavedení trestu smrti u nás vylučuje Listina práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku, ale zároveň zcela rozumím pocitům pozůstalých těchto otřesných činů, kteří ho pro brutální vrahy požadují. Řešením je na jedné straně zpřísnění trestů pro vrahy a násilníky a na druhé straně také prevence, kdy by měli odborníci zahájit debatu, jak sexuální delikventy včas odhalit,“ říká předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Kdyby mi někdo sáhl na dítě...

„Řekla jsem už před dvaceti lety, že kdyby mi někdo sáhl na dítě, ublížím mu vlastníma rukama, a na tom nic neměním. Cítím hluboce s rodinou Elišky. Vzhledem k našim mezinárodním závazkům však diskuze o trestu smrti nemá smysl. Pachatelé trestných činů proti dětem by se ale nikdy z vězení dostat neměli,“ řekla ParlamentnímListům.cz první místopředsedkyně Senátu a místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková.

„Zdá se, že si Andrej Babiš až ex post uvědomil, co říká, či ho varovali poradci. Jak chytrá horákyně – tak i tak. Zavděčit se náladám a současně respektovat mezinárodní smlouvy,“ reagoval místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Pan ministr Babiš je politik a jako takový by měl vážit slova, a ne populisticky vykřikovat. Obnovení trestu smrti je z mého pohledu velmi špatné myšlení a demokratické země od trestu smrti ustupují. Zrůdné zločiny se musí trestat, vrahovi bych dal trest třeba na 360 let, okovy a práci v lomu, žádná amnestie by mu neumožnila svobodu,“ uvedl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

Taková zrůda nemá právo na život

„Kdyby mi takový gauner zabil dítě, navíc tak, jako v tomto případě, sprovodil bych ho ze světa bez ohledu na to, co by pak se mnou bylo. Zabil bych ho i v případě, že bych musel čekat, až vyjde z vězení, kde se koneckonců mají podstatně lépe než celá řada důchodců, kteří celý život pracovali a nikomu nic neudělali. Andrej Babiš mě korekcí svého vyjádření docela zklamal. Bestie, které úmyslně, zdůrazňuji úmyslně, kohokoli zavraždí, nemají právo na svůj život. A zrůda, která něco takového udělá dítěti, dvojnásob ne. Člověk, který nerespektuje právo na život někoho jiného, sám toho práva pozbývá. Nebyl jsem pro zrušení trestu smrti a byl bych pro jeho obnovení. Všichni ti pseudohumanisté by změnili názor, kdyby se to stalo jejich dítěti. Je ostudné, že EU svým právem chrání takové zločince. A já své vyjádření určitě korigovat na rozdíl od pana Babiše nebudu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor Jaroslav Doubrava.

„Já pana Andreje Babiše zcela chápu. Jsou to naprosto logická vyjádření, když ostatně první reakce je ´občanská´, to znamená, že odpovídá většinovému občanskému smýšlení a názoru – a pak už následuje reakce ´státnická´, neb trest smrti v Evropě nikdo nezavede. Možná časem za terorismus. Pokud jde o samotné obnovení trestu smrti, tak z vlastní praxe vím, že zejména vraždy malých dětí jsou tím nejhnusnějším zločinem, který by si jistě zasloužil trest smrti. Sám jsem coby státní zástupce vyšetřoval i tyto nejhorší případy, byl jsem na místě činu a pak vyslýchal gaunery... Znovuzavedení trestu smrti Ústava ČR jasně vylučuje a případný návrh nemůže projít,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor a někdejší krajský státní zástupce a také bývalý ředitel Úřadu vyšetřování pro ČR Miroslav Antl.

„Proto jsem vždy prosazoval tzv. absolutní doživotí, tedy trest odnětí svobody na doživotí s vyloučením návratu odsouzeného na svobodu, a to v nejpřísnějším a nejhorším možném režimu. Doufám, že se pachatel této brutální vraždy už nikdy nedostane ven mezi řádné občany,“ dodal Antl, který je navíc předsedou senátního ústavně-právního výboru.

„Dlouhodobě jsem přesvědčen, že za každou úkladnou vraždu by měl být automaticky stanoven doživotní trest, zejména pokud se týká vraždy na dítěti. Soud by současně mohl po dvaceti letech přezkoumat a zvážit možnost podmínečného propuštění, pokud by pachatel byl napraven a nehrozilo by opakování,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Jeroným Tejc z ČSSD.

Andrej Babiš se rychle učí a bude do budoucna výborným politikem

„Andrej Babiš se rychle učí a bude do budoucna výborným politikem. Nicméně v současné době občas rychleji mluví, než myslí. Trest smrti nelze brát jako jablka na krámu – teď ho chci, a pak nechci. Navíc by bylo dobré, pokud by někdo navštívil vězení, kde zjistí, že skutečným trestem je doživotí. Vyhneme se také častým justičním omylům,“ myslí si europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Každý rodič včetně mě by v těchto případech určitě podpořil trest smrti pro vraha dítěte. Česká republika jako členský stát EU nemůže mít ve svém trestním právu trest smrti, takže jakákoli diskuze kolem znovuzavedení trestu smrti je irelevantní. Problémem trestu smrti je i skutečnost, že v řadě případů došlo v zemích, kde je trest smrti používán, k justičním omylům a popraveni byli nevinní. Proto evropské země volí jiné tresty za trestný čin vraždy,“ vysvětluje místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Je to ryze populistické vyjádření, které parazituje na aktuální tragédii. Nejen na domácí úrovni, ale zejména směrem k zahraničí by to byl obrovský problém. Je nevhodné, když před volbami tohle politik říká. Ale v případě takových činů by měly více padat doživotní tresty v nejhorších vězeních,“ míní místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Já bych byl pro trest smrti v případě těžkých zločinů, ale obávám se justičních omylů, které by už po případném vykonání trestu nebylo možné opravit,“ uvedl poslanec ODS Petr Bendl.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Držet slovo či názor je snad víc než pouhá image

„Velmi dobře rozumím první reakci pana ministra i jeho opravě názoru. Já bych to řekl stejně. Když jsem byl jako mladý lékař v kriminále, nikoli jako vězeň, a vrahy jsem ošetřoval, diskutoval jsem s psychiatry, zda trest smrti má být či nikoli. Tenkrát jsem byl pro, ale dnes tento názor nemám. Kdo je objektivně usvědčen, že vraždil, nemůže dostat jiný trest než doživotí. A není možné, aby za vraždu dítěte byly brány v úvahu zdravotní stav pachatele, vliv alkoholu nebo drog. Žádné polehčující okolnosti neexistují!“ říká poslanec Úsvitu Jiří Štětina.

„Pokud by u nás fungovaly nezávislé soudy a tento trest by se nedal zneužít, tak bych trestu smrti řekl ano. Podle mě je to ale k diskuzi, a to velké,“ říká poslanec za ANO Bronislav Schwarz.

„Pan Babiš opět zbytečně plave na populistické vlně. Přitom s jeho prvotní reakcí souhlasím. Ani já totiž nejsem odpůrcem nejvyššího trestu. A je mi naprosto fuk, zda to nějaký komentátor či extrémní humanista mylně považuje za podlézání voličům. Fungující společnost má právo na definitivní ochranu před těžkými zločinci. Jejich oběti přece také měly právo na život. Utrpení jak jejich, tak pozůstalých, si asi málokdo umí představit. Zločinu musí následovat adekvátní trest. Je jenom škoda, že přes většinové přání veřejnosti návratu trestu smrti mimo jiné brání naše členství v EU. Vedle Listiny základních práv začleněné do Ústavy ČR. To však nebrání, abych měl svůj názor. A ten by chlap měl držet, byť jej za to někdo lacině kritizuje. Proto mi přijde trošku nedůstojné, jak rychle pan první vicepremiér otočil. Nejen jako otec se neměl za co stydět. Držet slovo či názor je snad víc než pouhá image. Mělo by být,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová není pro obnovení trestu smrti: „O tak závažné otázce nelze rozhodovat na základě emocí, které vyvolala tato mimořádně smutná událost. Trest smrti žel neodradí od takto hrůzných činů devianty ani v zemích, kde je zaveden.“

Ať to pan Babiš předloží, pak budu hlasovat pro trest smrti v takových případech

Poslanec KDU-ČSL Jiří Junek pro obnovení trestu smrti není. „Pochopitelně jako rodič se také dokážu vžít do popisované situace a pak dokážu pochopit i ta silná vyjádření,“ dodává.

„Ať to pan Babiš předloží, pak budu hlasovat pro trest smrti v takových případech,“ reagoval poslanec ČSSD Milan Urban.

„Nejsem pro obnovení trestu smrti a vyjádření pana Babiše vnímám skutečně jako vžití se do pocitů rodiče, kterému někdo zavraždil dítě. Možná i otázka na vás, pane redaktore – měl byste i vy jiný pocit, kdyby se to přihodilo vám? Já teda určitě ne,“ řekl poslanec ODS Ivan Adamec.

Dle senátora Pavla Lebedy většina občanů vnímá, že absolutní trest je pro některé činy plně indikovaný a žádoucí. „Pan ministr to cítí také, a proto se napoprvé v tomto smyslu upřímně vyjádřil. Jenže mu někdo řekl něco ve smyslu: ´Neblbni, to nemůžeš, to není politicky korektní.´ A tak pan ministr vycouval. Bylo by mi sympatičtější, kdyby si za tím stál. Já říkám řadu politicky nekorektních věcí, a tak jednu navíc všichni unesou. Tak tedy – pro vybrané násilné trestné činy jsem pro trest smrti,“ dodal Lebeda.

Nešťastné vyjádření pod vlivem emocí

„Jako rodiče se můžeme vyjadřovat v soukromí. Mluvíme-li s médii, jsme politici. Z tohoto pohledu je vyjádření Andreje Babiše nešťastné a populistické. Sama jsem proti trestu smrti: Pachatele nevychovává a jiné neodradí,“ domnívá se poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová.

Podle senátora Zdeňka Schwarze ze strany Andreje Babiše jde o nešťastné vyjádření pod vlivem emocí. „S ohledem na soudní omyly, ale i současné rozsudky, které jsou nepochopitelné, bych trest smrti nezavedl. Jsem pro doživotní tresty, ale se změnou vězeňství, kde by odsouzení museli tvrdě pracovat,“ dodal.

Podle poslankyně ČSSD Marie Benešové je vyjádření Babiše nešťastné, neprofesionální a populistické: „Autor výroku patrně neví, že Česká republika se přihlásila k Evropské chartě, jež trest smrti odmítá. Rovněž má ve svém ústavně právním pořádku zakotveno zrušení trestu smrti. Nelze se vracet zpět pro jednotlivé případy, které se vždy budou vyskytovat, podle hesla: ´Prostě to uděláme!´ Prostě to udělat už nemůžeme!“

Dle názoru místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP Jitky Chalánkové je případ zavražděné školačky otřesný a šílený. „Ale pro obnovení trestu smrti nejsem. Jde o načasované populistické prohlášení pana Babiše,“ dodává.

„Nejsem pro obnovení trestu smrti a nechce ho ani zavádět ANO – respektujeme jak Ústavu ČR, tak mezinárodní závazek ratifikovaný roku 1992 v protokolu č. 6 k Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod Rady Evropy. Tragédie tohoto typu jde samozřejmě v emoční rovině těžko komentovat jinak než soucitem s rodiči. Otázky médií směřující na konfrontaci emoční reakce a dalšího racionálního postupu zákonodárců při tvorbě zákonů mají jistý prvek hyenismu. Chceme zdravou společnost, ve které se občan i rodič může cítit bezpečně, fungující prevenci i efektivní trestní řízení a práci soudů ukládající spravedlivé tresty,“ sdělil poslanec ANO Jiří Zlatuška.

Problematická práva deviantů, násilníků a vrahů

„Tak tahle následně revokovaná odpověď Andreje Babiše je ukázkou ryzího populismu v té nejčistší podobě. Záhy po té smutné události do médií sdělit, co rozjitřená veřejnost chce slyšet, a pak poté, co odezní mediální boom, svůj výrok odvolat. Je to vlastně v duchu jeho hlasitého vyjádření, že politické náměstky vůbec nechce, ale pak hlasuje pro jejich zachování. Při stavu a kvalitě naší justice bych byl s obnovením trestu smrti hodně zdrženlivý. Určitě jsem ale pro to, aby problematická práva deviantů, násilníků a vrahů (na ochranu osobnosti a soukromí) byla omezena a naopak byla upřednostněna práva ostatních jedinců společnosti, kteří těmito jsou, nebo mohou být, ohrožováni,“ míní poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

„Příčí se mi představa, že by pan ministr Babiš toto citlivé téma populisticky zneužil. Avšak přesně tak to na mě působí. Za povšimnutí stojí, že zrovna panu Babišovi se stává velmi často, že mění či poupravuje své názory a výroky nedlouho poté, co je pronese. Pro obnovení trestu smrti rozhodně nejsem. Důvodů je mnoho, ať už možnost justičního omylu, neefektivnost takového trestu jako odstrašujícího prvku právního řádu či mezinárodní úmluvy, které nám zavedení trestu smrti neumožňují, a další,“ podotýká poslankyně TOP 09 Markéta Adamová.

Poslanec ANO Matěj Fichtner říká, že není pro obnovení trestu smrti, neboť s ním prý v našich podmínkách máme velmi negativní zkušenosti. „Ale chápu rozhořčení veřejnosti. Nabízím alternativní pohled – trest nemá sloužit jako akt pomsty, ale jako ochrana společnosti. Z tohoto důvodu je nutné mít policii a justici natolik funkční, že u každého podobného skutku bude jistota, že dotyčný bude obratem dopaden a dostane doživotí. Spáchání podobného činu potom automaticky vede k podobným výsledkům jako trest smrti, to znamená trvalému odstranění takového jedince ze společnosti. Jen s tím rozdílem, že nemusí řešit morální dilema,“ vysvětlil poslanec.

Pocit, nikoli politický záměr

„Je mi líto, ale mám pocit, že někteří politici využívají této tragédie k sebeprezentaci v tomto předvolebním období. Vraťme se k takové diskuzi třeba za měsíc. Upřímnou soustrast všem blízkým,“ reagoval poslanec Úsvitu Petr Adam.

„Nejsem pro trest smrti. Není to trest, ale pomsta a účinek je nevratný. Justiční omyl pak nenapravitelný. Co si myslí pan Babiš, je irelevantní,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Já si myslím, že vražda malého dítěte je jeden z nejodpornějších zločinů, jaký je vůbec představitelný. Já sám jsme otcem pěti dětí a vůbec si nedovedu představit, co bych v takové chvíli dělal. Chápu rodiče, že si myslí, že jenom smrt toho viníka je adekvátním trestem. Ale já jsem zásadním odpůrcem trestu smrti a toto mé stanovisko se nikdy nezmění, protože je poměrně velké procento prokázaných justičních omylů v případě odsouzení k trestu smrti. Samozřejmě, že je strašné, když viník ujde trestu, ale ještě mnohem horší je, když je popraven a státem zavražděn nevinný člověk. A protože justice bude vždy omylná, a ta naše je bohužel velice omylná – i když doufám, že to trochu napravíme – tak já budu vždycky proti trestu smrti. A co se týče vyjádření pana předsedy Babiše, myslím, že vyjádřil svůj pocit, nikoli politický záměr. ANO není a nebude pro obnovu nejvyššího trestu,“ uvedl poslanec ANO Martin Komárek.

Doživotí umožňuje možné bezpráví napravit

Poslanec ČSSD Richard Dolejš nepovažuje Babišovy výroky za šťastné: „Říká, co část veřejnosti chce slyšet a nedomýšlí dopady svých slov. Tímto předvolebním populismem se bohužel postavil vedle politiků, jako byl reprezentant krajní pravice pan Sládek. To rozhodně není dobrá vizitka pro ANO. Nevybavuji si, že po pádu komunismu by někdo z demokratických vládních či opozičních politiků veřejně připustil kladný postoj k zavedení trestu smrti. Pan Babiš evidentně neodpovědně a účelově hraje na city lidí. Vyvolává však nereálná očekávání. Zavedení trestu smrti je v našich poměrech vzhledem k mezinárodním závazkům a ústavnímu pořádku totiž nemožné. Problematika zavedení tohoto trestu spočívá v jeho možné zneužitelnosti a nehumánnosti jeho aplikace. Nejzávažnější výhradou vůči trestu smrti však je však nebezpečí justičního omylu a nemožnosti jakékoli nápravy po jeho vykonání. To znamená, že když bude omylem odsouzen nevinný, tak mu život nikdo nemůže vrátit. A těchto případů se například v USA stalo mnoho desítek. Dle dostupných studií většinu delikventů od jejich brutálních trestných činů ani hrozba trestu smrti neodvrátí. Dle zkušeností USA je celá procedura týkající se trestu smrti finančně nákladnější než doživotní výkon trestu. Proto na základě zmíněných argumentů v případě brutálních vražd a násilných trestných činů na dětech upřednostňuji aplikaci tvrdých doživotních trestů, a to bez možnosti propuštění. Tento systém umožňuje možné bezpráví napravit,“ dodal Dolejš.

„Vrcholný populista, který si ani neuvědomuje, že jsme součástí Evropské unie, jejíž hodnotový systém nedovoluje zavést trest smrti. Ale protože má pocit, že tím osloví své posluchače, tak to říká. Je to typický výrok nekvalifikovaného populisty,“ komentoval Babišův výrok pro Novinky.cz šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Holčička se zoufale bránila a svého vraha silně poškrábala

Devítiletou dívku dle Policie ČR minulý týden znásilnil a zavraždil pětadvacetiletý muž, který patří k širšímu okruhu příbuzných. Od pátku je podezřelý muž ve vazbě. Roman K., který je drogově závislý, si podle informací Blesku na svou neteř počkal před školou. Není jasné, zda vraždu předem plánoval. Malá Eliška mu ale podle všeho věřila, navíc ho dobře znala a tak pro Romana K. nebylo prý nijak těžké holčičku od školy odlákat.

„Odvedl ji na odlehlé místo nedaleko obce Ciboušov a tam ji znásilnil. Tam bylo také nalezeno její tělo. Podle informací se holčička zoufale bránila a svého vraha silně poškrábala. Kriminalisté tak nepochybně disponují i důkazy z analýzy DNA,“ napsal dnes Blesk.cz.

Trest smrti byl v Československu zrušen v roce 1990. Za výjimečný trest se od té doby považuje odnětí svobody na 20 až 30 let či doživotí. Zákaz trestu smrti obsahuje Listina základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky. Podle ČTK trest smrti zakazuje Charta základních práv Evropské unie. Je naopak obvyklý v některých afrických zemích, téměř celé Asii a v některých státech USA.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…