Jak to bylo s rozpadem pražské koalice. Víme více

22.11.2011 12:31

Kolem pravděpodobného rozpadu koalice ODS a ČSSD se šíří řada spekulací, co za ním může ve skutečnosti stát. Příčin je několik, mezi významné mají patřit vnitřní spory uvnitř pražské ODS. Podle některých zdrojů předseda pražské ODS Boris Šťastný s návrhem vypovědět koalici s ČSSD pouze předběhl primátora Bohuslava Svobodu, který již vedl zhruba tři týdny jednání s TOP 09 bez vědomí vedení pražské ODS. Šťastný tak prý převzal strategickou iniciativu.

Jak to bylo s rozpadem pražské koalice. Víme více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor Bohuslav Svoboda

Podle kuloárových informací mělo být pro část ODS kolem primátora Bohuslava Svobody záminkou pro opuštění koalice obvinění radního ČSSD Karla Březiny. Údajně měla proběhnout jednání mezi Svobodou a šéfem zastupitelů TOP 09 Tomášem Hudečkem o rozdělení křesel v radě mezi Topkou a Svobodovou částí ODS.

Psali jsme: Magistrát se otřásá. Pražská ODS si odhlasovala ukončení koalice s ČSSD

TOP 09 - ODS 7:4

Pátého listopadu o tom informovalo Právo a potvrdil to i zdroj ParlamentníchListů.cz. ODS měla mít tři radní a primátora a TOP 09 sedm. Na zásah předsedy pražské TOP 09 Františka Laudáta ale prý pražská TOP 09 od takové dohody odstoupila.

Podle informací ParlamentníchListů.cz mělo mezi sedm kandidátů na radní ODS figurovat sedm těchto jmen: Tomáš Hudeček, Lukáš Manhart, Eva Vorlíčková, Helena Chudomelová, Jan Vašíček, Pavel Richter a Václav Novotný. TOP 09 však tuto informaci popřela.

Nečas vyjednávání s TOP 09 potvrdil

Nicméně premiér a předseda ODS Petr Nečas ve svém pondělním prohlášení reagujícím na usnesení regionální rady pražské ODS uvedl, že o možnosti vytvoření koalice ODS a TOP 09 v Praze jednal již několik týdnů s primátorem Svobodou, což by potvrzovalo výše uvedenou verzi.

„Nikdy jsem se netajil, že dávám přednost středopravé koalici ODS a TOP 09 před koaliční spoluprací s ČSSD na pražském magistrátu. O možnosti vytvořit koaliční radu ODS a TOP 09 v Praze jsem jednal již před několika týdny s primátorem Bohuslavem Svobodou, který získal mou podporu a plnou podporu má i nadále," uvedl Nečas ve svém prohlášení.

Psali jsme: Svoboda by rád zůstal primátorem. TOPka rozjíždí vyjednávání

Existenci dohody, která nakonec nevstoupila v platnost, mezi TOP 09 a Svobodovou částí ODS potvrdil ParlamentnímListům.cz i vysoce postavený člen pražské TOP 09. Údajně mělo existovat několik variant: od vytvoření svobodovské frakce v ODS, která by šla do koalice s TOP 09 po vstup těchto lidí do TOP 09. To prý měla Topka odmítnout.

Rozložení sil

Jde o to, že zatímco primátorovi Svobodovi jsou loajální členové rady hlavního města za ODS, kteří jsou současně členy zastupitelstva, Šťastný má většinu v zastupitelském klubu ODS. Zastupitelstvo má 63 členů. TOP 09 má 26 zastupitelů. Pro většinu stačí 32 hlasů. Společně se zastupitelem Janem Kalouskem a pěti členy rady za ODS by TOP 09 mohla mít většinu pro vytvoření nového vedení města.

Psali jsme: Tomáš Hrdlička: Primátora Svobodu zlikvidovat nechci. Já ho stvořil

Tyto informace však Tomáš Hudeček i Pavel Richtr ve vyjádření pro Právo popřeli. Podle informací ParlamentníchListů.cz z důvěryhodného zdroje z TOP 09 však inicioval podobná sondážní jednání o koalici s TOP 09 Bohuslav Svoboda již v létě.

Těmto informacím by nasvědčoval i fakt, že na regionálním sněmu disponuje primátor Svoboda pouze zhruba 16 hlasy ze sta, většina je loajální Šťastnému a v regionální radě ODS má Štastný podporu zhruba 17 hlasů z 24.

Rozpočet a nefungování koalice

„Dalším z důvodů rozpadu koalice je její nefungování, které symbolizuje i fakt, že za celou dobu nevznikla dohoda na obsazení dvou uprázdněných křesel v radě. Celá situace se nyní dostává do bodu nula. Jsou znovu rozdány karty. Ačkoli první jednání proběhnou s TOP 09, žádná z možností není vyloučena, ani ČSSD. Uvidíme," řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen pražské ODS.

Předseda pražské ODS Boris Šťastný uvedl jako hlavní důvod návrhu na opuštění koalice rozpočet hlavního města.

Čtěte také:

Hlavně klid, pánové. Pražská ODS se děsí střetu mezi Svobodou a Šťastným

„Praha se v koalici ODS a ČSSD, kterou provází řada neshod a střetů, řítí do rozpočtové pasti v podobě drastického zadlužení a neschopnosti úspor investičních i běžných výdajů ve všech rezortech. Rád bych tímto oficiálně informoval, že jsem právě navrhl ukončení smlouvy s ČSSD na pražské radnici. Požaduji okamžité jednání o nové pražské koalici rozpočtové odpovědnosti s TOP 09. Probíhá rozprava a o návrhu nechám dnes večer hlasovat," informoval ParlamentníListy.cz v pondělí Šťastný.

Zastupitelský klub

Záležitostí by se měl zabývat ještě zastupitelský klub, který se podle Šťastného sejde v úterý v podvečer na pražské radnici. Primátor Bohuslav Svoboda novinářům řekl, že neočekává, že by hlasování v klubu dopadlo jinak než v pondělí na regionální radě.

„To, že koalice nefunguje, je dlouhodobě patrné. TOP 09 byla vždy připravena převzít zodpovědnost," reagoval na zprávu pro ParlamentníListy.cz předseda klubu zastupitelů TOP 09 Tomáš Hudeček.

Šťastný prý primátora překvapil

Návrh Borise Šťastného na vypovězení koaliční smlouvy primátora podle jeho slov na tiskové konferenci překvapil. „Byl bych býval rád, kdyby mi o tom předseda Šťastný řekl o něco dřív," řekl primátor.

Čtěte také: Primátor Svoboda: Rozpočet není důvodem rozpadu koalice v Praze

„Nevím, zda jde principiálně jen o ekonomické neshody. Je samozřejmě možné, že jsem primátor, který někomu překáží. Ale je třeba také možné, že za vším stojí velká zakázka na čištění města, takzvaný ekotendr, se kterým já nesouhlasím, protože je dle mého soudu předražený," řekl primátor Bohuslav Svoboda k možným příčinám rozpadu koalice.

Psali jsme:

V současnosti není jasné, jak to dopadne s rozpočtem Prahy. Primátor Svoboda ho hájí, zatímco Boris Šťastný je proti němu, jelikož ho považuje za málo úsporný a podle něho by město zadlužil. Premiér Petr Nečas ve svém pondělním prohlášení ale víceméně podpořil kritický pohled na rozpočet, který předkládá primátor Svoboda.

„O tom, že na dnešní regionální radě navrhne ukončení koaliční spolupráce ODS a ČSSD na pražském magistrátu, mne předseda pražské ODS Boris Šťastný informoval. Riziko vážných rozpočtových problémů a nárůstu zadlužení hlavního města považuji za vážné argumenty, které hovoří pro zahájení jednání o rozpočtově odpovědné koalici s TOP 09," uvedl Nečas. TOP 09 uvedla, že bude vyjednávat s ODS i ČSSD.

EXKLUZIVNĚ:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svérázy podnikání a obchodování v Číně. Nahlížíme do zákulisí Expa postsocialistické Evropy

9:01 Svérázy podnikání a obchodování v Číně. Nahlížíme do zákulisí Expa postsocialistické Evropy

REPORTÁŽ Obavy z kopírování výrobků, ale i velká vděčnost za čínskou pomoc. Takové jsou dojmy report…