Mana (ČSSD): Evropu "spasí" jen břidlicová revoluce

26.09.2012 7:21

Podle serveru aktualne.cz se polský ministr životního prostředí Marcin Korolec opakovaně přihlásil k propagaci využívání tzv. břidlicových plynů.

Mana (ČSSD): Evropu "spasí" jen břidlicová revoluce
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Jeho velkým vzorem jsou přitom Spojené státy americké, které se za posledních několik let zbavily závislosti na dovozu plynu a staly se v této oblasti zcela soběstačnými. Polský ministr toto téma spojuje vedle oživení evropské ekonomiky také s nutností omezovat produkci tzv. skledníkových plynů v rámci boje EU proti klimatickým změnám.

Nepochybuji, že oživení ekonomiky evropských států je vážným problémem, se kterým se také naše společnost již delší dobu potýká. Současně ale vím, že krajina v naší zemi má úplně jiný charakter, než krajina v Polsku nebo dokonce ve Spojených státech amerických. Považuji proto za správný mnohem opatrnější přístup k využívání břidličných plynů, než jaký zvolilo v posledních měsících Polsko. A vzhledem k ekonomické síle mezinárodních korporací zabývajících se těžbou břidličných plynů bychom neměli prozatím umožnit ani průzkumné vrty, které vedle ekologického rizika přinášejí riziko mezinárodních arbitráží, pokud bychom se rozhodli nepovolit následnou těžbu.

Přírodní zdroje patří mezi největší bohatství, které můžeme odkázat příštím generacím. Rozum a obezřetnost při jejich využívání by proto měly být samozřejmostí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vladimír Mana - profil

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartůšek (Přísaha): Migrační pakt? Ano - ne - možná - nevíme!

7:17 Bartůšek (Přísaha): Migrační pakt? Ano - ne - možná - nevíme!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k postoji vlády Petra Fialy k Migračnímu paktu