Sobotka (ČSSD): Kongres ODS nemůže přinést řešení, země funguje z posledních sil

04.11.2012 9:06

Česká strana sociálně demokratická neočekává od kongresu ODS v Brně řešení současné kritické hospodářské a sociální situace v zemi.

Sobotka (ČSSD): Kongres ODS nemůže přinést řešení, země funguje z posledních sil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

ODS není ani po volebním debaklu schopna pochopit, že chyba není ve způsobu, jakým vysvětluje svoji politiku ale v podstatě vládních reforem. Nejde o to, že premiér Nečas neumí vládní politiku obhájit. Špatné reformy prostě obhájit nejdou a ani mediální masáž ve prospěch pravicových reforem nemůže soupeřit s tristní osobní zkušeností občanů. Nevábný a odpudivý není jen obal vládní politiky, zapáchá a rozkládá se i její obsah. A lidé to vidí a zažívají každý den. Na tom nemůže změnit nic rvačka na palubě potápějící se lodi, kterou předvádí ODS v posledních dnech a týdnech a která možná vyvrcholí na kongresu této strany.

Politika ODS zavedla zemi do hospodářského poklesu a stagnace, její sociální reformy nefungují, zemí se šíří nejistota i vzhledem k tomu, že nikdo neví, jaké daňové a rozpočtové podmínky budou platit od prvního ledna příštího roku. Vláda uboze klopýtá od jednoho hlasování ve Sněmovně k druhému. Máme vysokou inflaci, rostoucí nezaměstnanost a klesající reálné příjmy. Hospodářská politika ministra Kalouska je neúspěšná a ODS žádnou vlastní ani nemá. I díky ODS se tak pohybujeme v začarovaném kruhu škrtů, zdražování a poklesu. O tom ale na kongresu zatím nezaznělo vůbec nic.

Šancí na změnu nejsou kosmetické změny ve vedení ODS. Koneckonců, do vedení této strany kandidují opět jen lidé, kteří se v posledních letech přímo či nepřímo podíleli na špatném fungování pravicové vlády. Řešením není ani plán, že se ODS po kongresu opře o dva až tři nové přeběhlíky z VV, jen aby ještě pár měsíců udržela svoji vládu. Skutečnou změnu obsahu vládní politiky a obnovení důvěry ve fungování státu mohou přinést jen nové volby do Poslanecké sněmovny a nová vláda, která podpoří hospodářský růst a napraví chybné reformy.

Abych parafrázoval vystoupení bývalého premiéra za ODS Topolánka na dnešním kongresu ODS – Nečasova ODS nemůže být řešením problému, protože je jeho součástí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Ženíšek: Na naší zemi mi moc záleží, jako ministr mám tyto priority

23:07 Ministr Ženíšek: Na naší zemi mi moc záleží, jako ministr mám tyto priority

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nástupu do funkce ministra pro vědu, vývoj a inovac…