Havířov podal žalobu, nechce zrušení křižovatky před vjezdem do města

04.11.2019 7:35

Statutární město Havířov podalo 31. října 2019 Správní žalobu a návrh na zrušení opatření obecné povahy, které Krajský úřad Moravskoslezského kraje vydal v září, a které se týká úpravy provozu na křižovatce před velkým kruhovým objezdem v Havířově.

 Havířov podal žalobu, nechce zrušení křižovatky před vjezdem do města
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

V případě zrušení křižovatky by nebylo možné odbočit vlevo ze silnice I/11 ve směru od Ostravy na havířovskou místní část Šumbark, stejně tak by naváděcí ostrůvky „citybloky“ znemožnily odbočení ze Šumbarku vlevo na Havířov. „S rozhodnutím Moravskoslezského kraje, které bylo vydáno na základě návrhu Ředitelství silnic a dálnic ČR nesouhlasíme a vnímáme ho jako nepřiměřené a děláme vše proto, aby křižovatka alespoň částečně fungovala i nadále. Chci, abychom našli takové řešení, které zabrání vzniku smrtelných nehod na dotčené křižovatce, ale zároveň nepřetíží dopravu na kruhovém objezdu a nezpůsobí ucpávání města. Opravdu se obáváme, že všechnu automobilovou dopravu tímto převedeme na velký kruhový objezd, kde dojde ke snížení bezpečnosti a vzniku nebezpečných situací,“ uvedl náměstek havířovského primátora pro investice a chytré město Bohuslav Niemiec.

Havířovští argumentovali proti zrušení křižovatky už od samého počátku. V řádném termínu dodali námitky a navrhli také jiné alternativy na zvýšení bezpečnosti v tomto úseku. „Navrhovali jsme několik řešení mezi nimi například uzavření pouze levého odbočení ze Šumbarku směrem do Havířova (ze silnice II/479 na silnici I/11) a také zavedení úsekového měření na výjezdu z Havířova. Na tento náš požadavek vznesený v řízení, nebyla žádná adekvátní reakce,“ doplnil náměstek Niemiec.

„Máme za to, že správní orgán pochybil a nepostupoval řádně podle správního řádu. Zároveň nebyl správně udělán test souladnosti, který v roce 2005 definoval Nejvyšší správní soud. Správní orgán má postupovat tak, že při posuzování opatření obecné povahy zvažuje všechna pro a proti, a také že si opatří podklady, které jsou pro řádné posouzení nezbytné. Dle našeho názoru toto však správní orgán neučinil, a proto nemohl objektivně rozhodnout o dopadu na město Havířov a jeho okolí,“ vysvětlil vedoucí odboru právních služeb Tomáš Kocián. „Doufám, že tento náš krok povede k odkladu, a že Ředitelství silnic a dálnic ČR odloží a posléze vůbec nepřistoupí k realizaci tohoto opatření,“ dodal náměstek Niemiec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…