Rozpočet na rok 2016 je v Havířově přebytkový

02.01.2016 7:31

O 65 milionů korun vyšší příjmy než výdaje vykazuje pro rok 2016 rozpočet statutárního města Havířov, který v prosinci schválili jeho zastupitelé. Rozpočet na rok 2016 je tedy znovu po rozpočtu roku 2015 přebytkový tak, jak to při nástupu po volbách v minulém roce deklarovali noví radní.

 Rozpočet na rok 2016 je v Havířově přebytkový
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

"Chod města v jeho základních potřebách jako jsou osvětlení, MHD, svoz odpadu a další bude finančně zajištěn minimálně jako v roce 2015," vysvětlil strategii sestavování rozpočtu náměstek primátora Eduard Hezcko. Vedení Havířova chce dále snižovat zadluženost města, která v roce 2015 klesla o 142 miliony korun a s dalšími 112 miliony se počítá v roce 2016. "Rovněž se snažíme, aby na konci roku 2016 byl na účtech účelových fondů dostatek financí pro alternativu, kdyby Havířov vstoupil do roku 2017 v režimu rozpočtového provizoria," zdůraznil náměstek Heczko s tím, že pro tyto účely je v rozpočtu vyhrazeno 80 milionů korun. Odbory magistrátu mají pro svůj chod zajištěny minimálně stejné finance jako letos. Vyšší částky v rozpočtu půjdou na investice nebo odboru komunálních služeb na údržbu a opravy v Havířově.

Příjmy rozpočtu Havířova pro rok 2016 jsou 1,206 miliardy korun, výdaje činí 1,140 miliardy. "Příjmy jsou nejvíce ovlivněny položkou sdílených daní, které by měly být o jedno a čtvrt procenta vyšší než letos i proto, že roste ekonomika státu," míní Eduard Hezcko. Naopak negativně příjmy rozpočtu Havířova ovlivní skutečnost, že na jeho území nebudou od ledna 2016 herny, ale pouze dvě kasina, a tak letošní příjem 22 miliony korun z provozu výherních loterijních terminálů nelze očekávat.

Na investice je vyčleněno dalších 221 milionů korun

Největší položku v oblasti výdajů tvoří oblast komunálních služeb, na kterou je vyčleněno 270 milionů korun, o pět milionů více než letos. "Na investice je vyčleněno dalších 221 milionů korun, o 70 milionů více než v roce 2015," doplnil Hezcko. Havířov bude pokračovat v odkanalizování okrajových částí města, zateplování objektů škol, výstavbě dalších úseků cyklostezky na Žermanickou přehradu, zahájí postupnou investici rozšiřování hřbitova na Šumbarku. "Chceme realizovat především ty akce, které lze částečně financovat z dotací," zdůraznil Heczko. Město se připravuje vzít si v roce 2016 úvěr ve výši 160 milionů korun na dokončení výměny oken ve všech městských bytech, který pak začne splácet od roku 2018. "Kromě toho investujeme do našeho bytového fondu v příštím roce dalších 47 milionů, projeví se to na opravách a sanacích bytových domů," řekl Heczko.

Na dotace a dary organizacím na sportovní a mimo sportovní činnost město počítá s částkou 33 miliony korun podobně jako letos.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: Na setkání za hokejkou představíme návrh smyslové zahrady

22:05 Kopřivnice: Na setkání za hokejkou představíme návrh smyslové zahrady

Prostor za „hokejkou“ čekají velké změny, na místě asfaltové plochy poblíž sociálně terapeutických d…