Aš: V Horních Pasekách byla dokončena rekonstrukce úpravny vody

30.10.2018 6:32

Investiční akce, která byla původně vysoutěžena za 2,5 miliónu korun (včetně DPH), se nakonec prodražila o půl miliónu korun.

Aš: V Horních Pasekách byla dokončena rekonstrukce úpravny vody
Foto: wikipedia
Popisek:

Cenu výrazně zvýšila potřeba odstranění masivního betonového pláště kolem dvou podzemních ocelových nádrží. Projektová dokumentace s betonovým opláštěním přitom vůbec nepočítala.  Na beton se přišlo až při odstraňování starých nádrží.

Jak je toto možné? Vysvětlení je poměrně jednoduché. Úpravnu vody v Horních Pasekách stavěla armáda v 70. letech minulého století. Celé území bylo v té době tabu. Po obsazení Horních Pasek sovětskými vojsky v roce 1968 byl vznikající vojenský objekt pro naše úřady nepřístupný. Při přípravě rekonstrukce tak neměl projektant k dispozici prakticky žádné podklady.

Projekt řešil jak úpravy stávajícího technologického zařízení, tak i modernizaci samotného objektu úpravny. Vyměněny byly dvě stávající ocelové nádrže o objemu 2 x 25 m³ za nádrže polypropylenové o stejném objemu. Kompletně nová je také elektroinstalace a zřízena byla mj. nová čerpací stanice, čímž se má docílit vyšší kvality pitné vody a její plynulejší dodávka spotřebiteli.

Po dokončení rekonstrukce úpravny vody provedla Krajská hygienická stanice, pracoviště Cheb, laboratorní rozbor kontrolních vzorků pitné vody, odebraných přímo u spotřebitele. Dle sdělení odpovědné pracovnice a zaslaných výsledků voda vyhovuje všem předepsaným parametrům a je ve velmi dobré kvalitě.

Z úpravny je pitná voda dodávána do 22 bytů v majetku města, sedmi rodinných domů a do objektu na zpracování dřeva.

Obec Horní Paseky leží u státní hranice s Německem, v blízkosti lázeňského města Bad Brambach. V současné době zde žije 80 obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…