Aš ve svých obcích obnovuje historické studny, občanům přispívá na nové vrty

06.05.2019 10:20

Už od roku 2008 formou dotace podporuje ašská radnice zájemce o výstavbu domovních čistíren odpadních vod, septiků a vrtaných a kopaných studní. Za dobu, kdy bylo toto opatření zavedeno, odbor správy majetku a investic vyřídil 46 žádostí, z toho bylo 25 žádostí dle podmínek příslušné směrnice úspěšných. Dohromady bylo za celé období proplaceno 823 tisíc korun.

Aš ve svých obcích obnovuje historické studny, občanům přispívá na nové vrty
Foto: wikipedia
Popisek:

Dotace jsou určeny pro žadatele, kteří nemají možnost připojení nemovitosti k veřejnému vodovodu a kanalizaci. Lidé mohou dostat až 50 procent nákladů na výstavbu těchto zařízení, maximálně však 40 tisíc korun. V rozpočtu na tento rok je na tento příspěvek vyčleněna částka 120 tisíc korun.

Zatímco v prvních letech lidé žádali o příspěvek převážně na domovní čistírny odpadních vod, v posledním období, kdy začíná být nouze o vodu, usilují většinou o dotaci na pořízení vrtané studny či prohloubení studny stávající.

Problémy s vodou neřeší Aš jen příspěvkem soukromníkům. Pro Kopaniny a Doubravu, které jsou nedostatkem vody asi nejvíce postiženy, zajistilo město nový vrt v Kopaninách, ze kterého místní budou moci vodu využívat zdarma.

V současné době se zároveň provádí vyčištění a prohloubení obecních studní v obcích Kopaniny, Doubrava a Dolní Paseky. Další studna, kterou město obnoví, se nachází v areálu fotbalového stadionu Střelnice. Vodu budou sportovci využívat ke kropení trávníku na hřišti.

Odbor správy majetku a investic pečuje také o prameny minerální vody v Dolních Pasekách a Doubravě. V Dolních Pasekách, po nedávné rekonstrukci vývěru pramene, opravě pavilonu a úpravách okolí, probíhá běžná údržba. V  Doubravě se letos chystá oprava technologie jímání a odkanalizování vody, práce zde budou tedy rozsáhlejšího charakteru.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

22:28 Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

Jako každý rok ocenil Zlínský kraj pracovníky ve školství. Mezi patnácti oceněnými z celého kraje by…