Benešov: Nemocnice otevře novou logopedickou ambulanci

23.01.2019 15:18

Nová zdravotnická odbornost vznikne v Nemocnici Rudolfa a Stefanie v Benešově. Od února 2019 začne fungovat ambulance klinické logopedie. Zabývá se například prevencí a léčbou poruch a vad řeči, sluchu i hlasu nebo poruch polykání.

Benešov: Nemocnice otevře novou logopedickou ambulanci
Foto: hospital-bn.cz
Popisek: Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov

Odbornost klinické logopedie se v nemocnici zavádí z důvodu potřeby zajistit lůžkovou a následnou ambulantní péči především dospělým pacientům, která v současné době není dostatečně pokryta a u pacientů po traumatech a cévní mozkové příhodě, je nutné pro úspěšné zrehabilitování a obnovu řečových a jazykových funkcí, vždy včasné a dostupné zahájení logopedické péče.

U dětí je stejně tak důležité zahájit včasnou péči již v nejranějším věku, kdy se u vážnějších vývojových poruch mohou zmírnit pozdější školní obtíže. „V Benešově jsou sice pro děti dostupná logopedická pracoviště, ale počet dětí vyžadující tuto intenzivní péči se stále zvyšuje a kapacity pracovišť již nejsou pro tyto počty dostatečné,“ uvedla logopedka PhDr. Šárka Veselá, která vystudovala speciální pedagogiku na UK Praha, zkušenosti nasbírala na ambulanci klinické logopedie v Praze a v rehabilitačním ústavu Kladruby a nyní bude působit v benešovské nemocnici.

V minulosti absolvovala kromě povinných kurzů pro předatestační přípravu také certifikovaný kurz Poruchy polykání – diagnostika a léčba, kurzy Myofunkční terapie či kurzy zaměřené na vývojové dysfázie a symptomatické poruchy řeči. Aktuálně bude absolvovat certifikovaný odborný kurz s mezinárodní platností Bobath koncept-vyšetření a léčba dospělých. 

V nemocnici spolupracuje s oddělením ORL již delší dobu v rámci dysfagie (poruchy polykání). Jedná se o oblast diagnostickou, edukační i rehabilitační. „Tito pacienti zasluhují zvýšenou péči klinického logopeda a vzhledem k potřebám našich pacientů je důležitá i dostupnost bez velkého dojíždění. Samozřejmě se tak otevírá cesta i pro dětské pacienty s touto poruchou (předčasně narozené děti, děti s DMO, kombinovaným postižením, děti s rozštěpovými vadami apod.). U poruch polykání v dětském i dospělém věku je důležitá vždy včasná diagnostika, nutriční poradenství a rehabilitační péče pro prevenci aspirací s následným rozvojem bronchopneumonií a malnutricí,“ dodala Šárka Veselá. Důležitá je podle ní i péče o pacienty s degenerativními onemocněními, kde je vysoká komorbidita s poruchami polykání a i zde je na místě rehabilitace a poradenství pro zachování co nejdéle kvalitního života.

Ambulance se nachází v pavilonu B, 3. patro, do ambulance je nutné se předem objednat, tel.: 777 263 486, sarka.vesela@hospital-bn.cz
ordinační hodiny: po, út, čt, pá 8 – 17 hod. 

Pro koho pracoviště bude:
Šárka Veselá a Lucie Brnová (ORL)
Pracoviště poskytuje logopedickou péči dětem i dospělým s následujícími diagnózami:
Dyslalie (vady výslovnosti hlásek)
Opožděný vývoj řeči (OVŘ)
Vývojová dysfázie
Dysartrie
Balbuties (koktavost)
Tumultus sermonis (rychlé tempo řeči)
Huhňavost (rhinolalie)
Mutismus (nemluvnost)
Specifické poruchy učení (SPU)
Palatolálie (vady řeči při rozštěpových vadách)
Afázie (ztráta vyvinuté řeči)
Sluchové vady
Symptomatické poruchy řeči
Dysfagie (poruchy polykání) 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

13:37 Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Správa železnic pokračuje v přípravách sítě vysokorychlostních tratí, o pokračujících pracích přijel…