Boskovice: Odhalení pamětních desek na Zwickeru

24.08.2018 21:22

V úterý 21.8.2018 v podvečer proběhlo slavnostní odhalení pamětních desek k uctění památky obětí totalitního režimu a k výročí 50. let od okupace na budově minigalerie Zwicker v židovské čtvrti.

Boskovice: Odhalení pamětních desek na Zwickeru
Foto: regionboskovicko.cz
Popisek: Boskovice

Slavnostní akt byl zahájen dvěma rozhlasovými reportážemi z noci 20.8.1968 na 21.8.1968 a pak ze dne 21.8. téhož roku. Zahájení a pak celý večer moderoval Radim Bedán. Po zahájení se střídali jednotliví řečníci se svými vzpomínkami na dny okupace, a to nejen sovětské, ale i té německé. Mezi nimi byli za skauty Boris Lánik, za místní občany emigrant Miloš Slonek a Dana Meluzínová, farář a děkan Miloš Kolovratník z České Třebové, který i odkryté desky požehnal. Po něm přečetl Ludvík Báča krátkou povídku Martina C. Putny a na závěr vystoupila dcera autora vystavovaných fotografii Hana Budišová Colombo. Vzpomínalo se na dobu poválečnou i tu normalizační.

Ve volné diskusi promluvila ke shromážděným bývalá tajemnice Ing. Zdenka Kotková a MUDr. Jan Machač a předseda skautů Ladislav Havelka.
Před 21. hodinou byly za asistence mladých skautek slavnostně odhaleny obě litinové desky a 2 díly tankového pásu, věnované Muzeem obrněné techniky ze Smržovky u Liberce, symbolizujícího noc, kdy k nám vtrhly tanky spřátelených armád Varšavské smlouvy.

Po krátké přestávce pak program pokračoval v promítání dobových fotografií a dokumentů.

Celá akce se konala v režii majitele budovy, ve které je umístěna minigalerie Zwicker, Ing. Miloše Pachla, který i celý vzpomínkový akt financoval. Obě desky byly vybrány z kovošrotu a text do nich vyřezala vodním paprskem brněnská firma Awac. Na plakát byla použita grafika mladkovského malíře Bohuslava Odehnala z roku 1968.

Akce se zúčastnila starostka města Bc. Hana Nedomová a oba místostarostové Mgr. Dagmar Hamalová a Petr Malach, DiS. Mezi diváky byla i senátorka Ing. Jaromíra Vítková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…