Brno: Město se majetkoprávně vypořádá s Masarykovou univerzitou

06.11.2019 14:24

Zastupitelé schválili návrh směny pozemků vlastněných Masarykovou univerzitou a zastavěných místními komunikacemi ve vlastnictví statutárního města Brna, dále také návrh kupní smlouvy na pozemky, které jsou dotčeny nevyřešenými restitučními nároky. Město Brno také od univerzity odkoupí vybavenou observatoř na Kraví hoře.

Brno: Město se majetkoprávně vypořádá s Masarykovou univerzitou
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Masarykova univerzita letos v lednu odstoupila od záměru nabytí areálu na Žerotínově náměstí 6, tzv. Bílého domu. Její zájem o směnu zbývajících pozemků ve vlastnictví města Brna, situovaných pod stavbami Masarykovy univerzity, za pozemky v k.ú. Bohunice a v k.ú. Starý Lískovec ve vlastnictví Masarykovy univerzity, zastavěné místními komunikacemi ve vlastnictví statutárního města Brna v rámci Univerzitního kampusu Bohunice nadále trvá. Do připravované směny tak budou namísto areálu na Žerotínově náměstí zahrnuty pozemky v Bohunicích a Pisárkách ležící v zahrádkářské oblasti. Kromě těchto se jedná například o pozemky na náměstí Míru 4 (vysokoškolské koleje), pozemek u Rektorátu MU, dále v Kampusu MU či u Právnické fakulty MU. Za tuto směnu doplatí Masarykova univerzita téměř 14 milionů korun.

Dalších pozemků ve vlastnictví Masarykovy univerzity v k. ú. Bohunice, které jsou zastavěny místními komunikacemi, se dotkne schválená budoucí kupní smlouva. Tyto pozemky nyní nemohou být směněny, neboť u nich dosud nejsou dosud pravomocně ukončena řízení o restitučních nárocích.  Kupní cena za tyto pozemky je sjednána ve výši 800 korun za metr čtverečný.

Zastupitelé také souhlasili s odkupem observatoře na Kraví hoře, a to včetně technologie. Stavba z roku 1954 je součástí Hvězdárny a planetária Brno, která disponuje dalekohledem typu NEWTON (instalován v r. 1999, v r. 2013 došlo k technickému zhodnocení) včetně řídícího systému, vědeckou kamerou MI G4-16000 (pořízena v r. 2013), korektorem pole ASA 3" 0,95x WYNNIE (pořízen v r. 2013) a meteorologickou stanicí (pořízena v r. 2013). Kupní cena observatoře včetně vybavení je 4,27 milionů korun.

"Observatoř bude sloužit i nadále k astronomickým účelům, a to jak k výukovým projektům vedeným pracovníky Hvězdárny a planetária Brno, tak k odborným aktivitám například pozorování noční oblohy tamní astronomickou technikou,“ doplnil radní pro oblast majetku Róbert Čuma. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…