Brno: V problémové obytné zóně je zrekonstruován druhý dům

19.02.2012 19:48

V rámci Integrovaného plánu rozvoje města Brna v problémové obytné zóně města byl 16. února 2012 slavnostně předán k užívání druhý bytový dům po celkové regeneraci – Francouzská 44. Rekonstrukce začala v květnu 2011.

Brno: V problémové obytné zóně je zrekonstruován druhý dům
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

„Rekonstrukce zahrnovala zesílení základů, odstranění zemní vlhkosti, vybudování půdní vestavby a nástavby, pořízení nového krovu a krytiny, ale i výměnu oken a vstupních dveří, zateplení fasády nebo instalaci rozvodů elektřiny či vody a další práce. Původní čtyři byty byly dispozičně upraveny a nástavbou, půdní vestavbou a přístavbou ve dvoře zde vzniklo osm nových bytů,“ uvedl náměstek primátora města Brna Oliver Pospíšil.

IPRM
V březnu 2009 Zastupitelstvo města Brna schválilo Integrovaný plán rozvoje města Brna v problémové obytné zóně města (IPRM). Jeho existence byla podmínkou pro čerpání  dotací z prostředků Evropské unie na zlepšení stavu v problémových obytných lokalitách. Následně Ministerstvo pro místní rozvoj ČR schválilo poskytnutí dotace na realizaci tohoto plánu.

Na aktivitách IPRM v problémové obytné zóně města (zahrnující části ulic Bratislavské, Cejlu, Francouzské, Körnerovy, Přadlácké a Staré a celé ulice Hvězdovou, Spolkovou a Soudní) spolupracuje Magistrát města Brna s městskými částmi Brno-sever a Brno-střed, na jejichž území se zóna nachází.

„Z hlediska polohy je toto území velice atraktivní, protože navazuje na centrum města. Potýká se však s vysokou mírou dlouhodobé nezaměstnanosti, nízkou úrovní vzdělání, nízkou mírou ekonomické aktivity a poměrně zanedbaným stavem bytového fondu a veřejných prostranství. Z celkem 155 bytových domů v této zóně vlastní 57 domů město Brno,“ řekl primátor města Brna Roman Onderka.

Na Magistrátu města Brna se na přípravě a realizaci projektů podílí několik odborů – přípravu a následnou realizaci projektů v oblasti regenerace bytového fondu zajišťuje Bytový odbor. Odbor územního plánování a rozvoje a Odbor investiční se zabývají projektem parku Hvězdička a záměry v oblasti revitalizace veřejných prostranství. Odbor sociální péče pak připravuje ve spolupráci s neziskovými organizacemi neinvestiční, tzv. měkké projekty a zároveň se podílí na přípravě investičních projektů se sociálním zaměřením. Manažersky celý integrovaný plán zastřešuje Oddělení implementace evropských fondů.

Celkové výdaje integrovaného plánu jsou odhadnuty na 450 milionů Kč, z toho způsobilé (dotované) výdaje představují zhruba 331 milionů Kč. Vlastní dotace na integrovaný plán by měla dosáhnout cca 166 milionů Kč. Časově je Integrovaný plán rozvoje města Brna v problémové obytné zóně města rozvržen do 5 let, realizace projektů je plánována v letech 2010 až 2014.

V letech 2010–2011 byly provedeny opravy 16 bytových domů (výměny oken, zateplení domů, obnova fasád, opravy a doplnění zámečnických a klempířských prvků). Nosnými projekty regenerace bytového fondu v problémové obytné zóně je ale celková regenerace 11 vybraných obecních bytových domů. Kromě jejich celkové obnovy zde budou provedeny nástavby nebo vestavby nových bytů do půdního prostoru a město Brno získá dalších cca 65 nových bytů.

Z důvodu sledované udržitelnosti projektů po dobu pěti let po jejich ukončení budou v regenerovaných bytových domech zřízeny domovnické byty a bude výrazně zpřísněn dohled nad dodržováním pořádku.

Jako první z uvedených 11 bytových domů byl v listopadu 2011 zkolaudován bytový dům Spolková 3 s celkovým počtem 21 bytových jednotek, z toho 16 bylo zrekonstruovaných z původních bytů a 5  nových přibylo ve vestavbě. Jako druhý byl zkolaudován bytový dům Francouzská 44.

Bytový dům Francouzská 44
Bytový dům Francouzská 44 v katastrálním území Zábrdovice byl postaven kolem roku 1885, je součástí blokové zástavby a skládá se ze dvou dvorních křídel.

Ve dvoupodlažním domě se nacházely 4 bytové jednotky a přízemní prostor ve dvorním křídle byl užíván jako nebytový prostor. Původní 4 byty byly dispozičně upraveny. Nástavbou, půdní vestavbou a přístavbou ve dvoře vzniklo 8 nových bytových jednotek, celkem tedy bylo zkolaudováno 12 bytových jednotek.

Rozsah rekonstrukce: zesílení základů, odstranění zemní vlhkosti – podřezání zdiva, vybudování půdní vestavby a nástavby, nový krov a krytina, výměna oken a vstupních dveří, zateplení fasády, rozvody elektrické energie, kanalizace, vody a vytápění, obnova společných prostor domu, venkovní úpravy
Stavební povolení: 10. 12. 2010 (nabytí právní moci: 4. 1. 2011)
Termín realizace: 13. 5. 2011 – 14. 2. 2012
Termín kolaudace: 14. 2. 2012
Celková lhůta výstavby: 278 dní
Zhotovitel: PS Brno, s. r. o.
Náklady na stavbu: 14 561 259 Kč (smlouva o dílo)
Celkové náklady včetně přípravy a souvisejících nákladů: 16 504 868,8 Kč

PhDr. Soňa Haluzová
Tiskové středisko MMB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…