Bystřice pod Hostýnem chystá úpravy zeleně

13.03.2019 14:05

Město Bystřice pod Hostýnem připravuje realizaci akce Cyklostezka Bystřice pod Hostýnem – Chvalčov. Před hranicí s katastrálním územím Chvalčova Lhota, podél toku Bystřičky, má část nové stezky procházet plochou s výskytem mnoha vzrostlých stromů.

Bystřice pod Hostýnem chystá úpravy zeleně
Foto: Bystřice pod Hostýnem
Popisek: Bystřice pod Hostýnem

Byl zde proto proveden dendrologický průzkum. Odhalil, že se v lokalitě nacházejí stromy s různou perspektivou – od stromů nejcennějších, které je nutno při výstavbě cyklostezky zachovat v každém případě, po stromy ve špatném zdravotním stavu a s nízkou provozní bezpečností, kterou již nelze zvýšit ani ořezy. U většiny stromů byly navrženy nutné zásahy – od kácení přes řezy až po instalaci bezpečnostních vazeb. Ke kácení v různých etapách naléhavosti zde bylo navrženo 34 stromů, z toho 10 nepřesahujících průměr 25 cm.

Trasa budoucí stezky byla navržena v souladu s dendrologickým průzkumem tak, že zachovává všechny nejcennější stromy a mimo stromů přímo určených ke kácení bude nutné odstranit pouze tři další, které přesahují průměr 25 cm. Úpravy město provede s přispěním dotace z Operačního programu životní prostředí v rámci akce „Regenerace městské zeleně v Bystřici pod Hostýnem VI. etapa“, v rámci které je řešeno ošetření cca 150 stromů.

Co se týká dalšího kácení plánovaného do konce zimy, půjde již jen o jednotlivé stromy, jako např. prosychající smrk pichlavý („stříbrný“) na Schwaigrově náměstí, javor klen v parku Dukelská a lípa srdčitá rostoucí pod elektrickým vedením v Hostýnské ulici.

Z rozsáhlejších zásahů bude uskutečněn pravidelný hlavový řez kulovitých javorů v Rychlově (náves, ul. Zahradní) a v ulici Sušilově.

Certifikovaní arboristé provedou v souladu s projektem péče o stromy v předjarním období obvodovou redukci u třech památných platanů v aleji před zámkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…