Čáslav: Na letecké základně si připomněli 20. výročí vstupu do Severoatlantické aliance

17.03.2019 20:06

Celá Česká republika si v minulých dnech připomněla 20. výročí vstupu do Severoatlantické aliance. Připomínku této události samozřejmě zorganizovali také příslušníci zdejší 21. základny taktického letectva.

Čáslav: Na letecké základně si připomněli 20. výročí vstupu do Severoatlantické aliance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hotel Bílý kůň v Čáslavi

Stalo se tak 11. března, kdy se v Posádkovém domě armády uskutečnil Slavnostní nástup. „Zúčastnilo se ho 200 příslušníků základny, kteří zde 20 a více let slouží jako vojáci z povolání nebo pracují jako občanští zaměstnanci. Všichni tito příslušníci obdrželi pamětní list velitele,“ konstatoval tiskový mluvčí základny, kpt. Tomáš Maruščák.

Pozvání na slavnost přijali mnozí významní hosté, mezi nimiž nechyběl například zástupce náčelníka Generálního štábu Armády České republiky - ředitel Společného operačního centra ministerstva obrany generálmajor Jiří Verner, který byl v letech 2001 - 2007 velitelem právě zdejší letecké základny. Svojí přítomností potěšili organizátory akce také zástupce velitele Vzdušných sil Armády České republiky brigádní generál Petr Lanči, další z bývalých velitelů základny - tentokrát pro léta 2010 - 2013 i další důstojníci, kteří sloužili na stejné pozici, a to plukovník ve výslužbě Oldřich Horák (ve funkci v letech 1986 - 1989 a 1995  -1997) a plukovník ve výslužbě Vladimír Ficenec (1997 - 2001).
Mimo jmenovaných vojenských představitelů se slavnosti zúčastnili také starostky a starostové okolních obcí. Město Čáslav zde reprezentoval starosta JUDr. Vlastislav Málek, který se zde setkal se zástupci Kutné Hory, Poděbrad, Žehušic, Církvic, Chotusice, Svatého Mikuláše i Vrdů.

„Po samotném aktu pozval velitel základny plukovník Petr Tománek vzácné hosty ke společné tabuli. Během neformálního oběda hlavní funkcionáři letiště vyměňovali své názory a postřehy se zastupiteli okolních měst a obcí,“ prozradil tiskový mluvčí základny, kapitán Tomáš Maruščák.

"Po dvou letech budeme opětovně pořádat tradiční akci pod názvem Den otevřených dveří letiště Čáslav, kterého se pravidelně účastní téměř všechny složky Armády ČR," informoval přítomné při této příležitosti plukovník Tománek. Akce, kterou pravidelně navštěvuje okolo 50.000 příznivců armádní a letecké techniky, je v letošním roce plánována na 25. května.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Navrhuji nepoužívat korespondenční volbu pro evropské volby

18:09 Vondráček (ANO): Navrhuji nepoužívat korespondenční volbu pro evropské volby

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě