Česká Lípa: Práce na rekonstrukci Jiráskova divadla se rozjely

11.11.2020 18:55

Starou budovu Jiráskova divadla obsadili v pondělí 9. listopadu dělníci, vyklízecí práce před zahájením stavebních prací se rozjely naplno.

Česká Lípa: Práce na rekonstrukci Jiráskova divadla se rozjely
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Pryč z hlavního sálu tak mizí proklínané černé, nepohodlné sedačky. Dolů také půjdou lustry z divadelního baru, lampičky a především zhruba 70 kg těžký velký stropní lustr z divadelního sálu. Svítidla budou citlivě repasována v dílně Petra Nemleina z Kamenického Šenova, aby se všechna vrátila do interiéru nového divadla.

Podle Petra Nemleina jsou lampičky na stěnách hlavního sálu starší než velký lustr, vyrobeny by měly být v Preciose v Kamenickém Šenově někdy v 60. letech 20.století. „Ten lustr je již novodobější, byl vyroben tak, aby kopíroval styl těch lampiček, vyrobili jej pravděpodobně místní skláři,“ uvedl Petr Nemlein. Velký lustr měl být do hlavního sálu umístěn při rekonstrukci divadla v 70. letech 20. století. Kdo přesně je autorem lustru, se neví. „Ale někdy se stává, že je v lustru vložena vizitka autora nebo vyražené logo. Jakmile bude lustr dole, uvidíme, zda něco podobného objevíme,“ doplnil Nemlein. 

Petr Nemlein dále uvedl, že se jedná o takzvaná lupenová svítidla, podle tvaru skleněných komponentů, ze kterých se lustry skládají. Prohnuté listy jsou foukané, velké ploché díly jsou vyrobeny z lehaného skla a dále pískované. Na velkém lustru v sále chybí některé komponenty, které budou samozřejmě doplněny, nová bude také veškerá elektroinstalace. Velký lustr se spustí dolů pomocí speciálního vrátku, který již ve stropě je, rozloží se na díly, které se pečlivě zabalí a převezou do dílny, kde se dočkají svého znovuzrození.

Po vyklizení zbytků vybavení se dělníci pustí do bouracích a stavebních prací. Podle stavbyvedoucího Aleše Kuncy bude největším oříškem probourání průchodu do Panské ulice a také zbourání původního balkonu a zavěšení nových. Za dobu, co se v divadle pohybuje, již narazil na několik zajímavostí. V suterénu divadla se nachází původní sklep z přelomu gotiky a renesance, který zůstane zachován, na jedné ze stěn v přízemí pak byly na původní omítce objeveny staré německé nápisy. Zdá se tedy, že historie budovy divadla je opravdu bohatá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

16:31 České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

V pořadí už jedenáctý extraligový titul získali volejbalisté Českých Budějovic, když ve čtvrtém finá…