Česká Lípa: Závody vodicích psů vyhrála fenka Kaya

22.05.2019 8:38

Co všechno musejí zvládnout čtyřnozí pomocníci nevidomých, ukázaly závody vodicích psů, jež se konaly v sobotu 18. května ve Varnsdorfu. Utkalo se na nich celkem 14 psů, kteří i se svými pány přijeli z celé republiky, například i z Holic, Dobrušky, Liberce, Prahy, Jeřmanic nebo České Lípy.

Česká Lípa: Závody vodicích psů vyhrála fenka Kaya
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

První cenu si ze závodů, podpořených také Libereckým krajem, odnesla fenka Kaya se svou paničkou, Zuzanou Duchoňovou z České Lípy. Ceny vítězům předával náměstek hejtmana pro sociální oblast Pavel Svoboda, který převzal nad akcí záštitu. Psi soutěžili například v poslušnosti. Předvedli, jak si umějí na povel sednout, lehnout a přinést nějaký předmět. Těžkou disciplínou bylo takzvané odložení, kdy majitel poručí zvířeti, aby zůstal na místě, a sám se vzdálí. Což pro psa, který je vychován k tomu, aby z pána nespustil oči, bylo obzvláště obtížné. Pejsci také předváděli, jak umějí bezpečně vést svého nevidomého majitele po chodníku, po přechodu pro chodce, jak mu pomáhají vyhnout se na cestě překážkám a úspěšně zvládnout schody nebo otevřít dveře.

Vůbec poprvé zařadili organizátoři do soutěže trasu s překážkami, záměrně vytvořenými z lákavých psích pamlsků. Na cestu pohodili kousky pečiva, granule, a další dobroty. „Psi si nesměli k ničemu na cestě ani přičichnout, natož aby něco zhltli. Museli se soustředit jenom na to, aby bezpečně vedli svého pána. Slintali, ale každou dobrotu vzorně obešli,“ prozradil za organizátory ze spolku Život jde dál Roman Vaněk. „Všechny disciplíny všichni soutěžící zvládli na jedničku. O vítězích rozhodl čas,“ dodal.

I když závody trvaly jen jeden den, soutěžící přijeli do Varnsdorfu dohromady na tři dny. Organizátoři pro ně připravili výlety, exkurze, masáže, bazén a další zážitky. Bohatý doprovodný program měly i samotné závody. Diváci zhlédli ukázky z výcviku vodicích psů. Děti tvořily obrázky s psí tématikou, a byly zde také prezentovány pomůcky pro nevidomé. O hudbu se postarala kapela, složená ze zrakově postižených a zdravých muzikantů.

„Čtvrtý ročník Závodů vodicích psů ve Varnsdorfu – Memoriálu Simony Karlovcové se vydařil, za pořadatele jsem spokojený. Připadá mně, že každý ročník je o něco lepší než ten předchozí. Závody připravujeme ve dvou, třech lidech půl roku. Jsme vděčni sponzorům a všem, kteří nám s nimi pomáhají. Poděkování za finanční příspěvek patří i Libereckému kraji,“ zdůraznil Roman Vaněk. „Rádi bychom někdy v budoucnu jeden ročník uspořádali také v Libereckém kraji. To bychom museli ale získat pro organizaci další nadšence.“

První tři nejlepší si odnesli ze závodů poháry, medaile a k tomu potřebné věci pro svého psa. Například vítězka získala vedle psích dobrot také pelíšek pro její fenku. Velkou tašku s konzervami, granulemi, salámy pro psy a dalšími dobrotami dostal ale každý účastník závodů.

„Vodicí pes nahrazuje lidem se zrakovým postižením jejich oči. Bez jeho upozornění na překážky, bez jeho orientace a zvládání hlasových povelů by handicapovaní museli sedět většinu dne doma. Vodicí pes je prodlouženou rukou svého pána. Hlídá také, aby se mimo domov pohyboval bezpečně, aby nešlápl, kam nemá, aby ho nepřejelo auto a podobně. A samozřejmě, že musí být i empatickým kamarádem,“ poznamenal náměstek hejtmana Pavel Svoboda. „Závody považuji za přínosné i pro zdravé diváky. Ti se na nich mohou vcítit do zrakově postižených a pochopit problémy, s nimiž se handicapovaní musejí každý den potýkat. Proto jsme závody podpořili.“

S organizací závodu pomáhá pořadatelům také spolek Vodicí psi srdcem z Roztok u Prahy. Ten v jejich obci pořádá podobnou soutěž. Další závody vodicích psů se konají také v Brně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …