České republice ani Jihlavě v současné době nehrozí nebezpečí

07.03.2022 17:51 | Tisková zpráva

Město Jihlava vyzývá obyvatele ke klidu. V reakci na desítky telefonátů lidí požadujících od pracovníků magistrátu adresy protiatomových krytů v Jihlavě město prosí, aby lidé zbytečně nepanikařili.

České republice ani Jihlavě v současné době nehrozí nebezpečí
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Po výhrůžce Ruska, které uvedlo do pohotovosti jaderné zbraně, zahltily české úřady včetně města Jihlavy četné dotazy na možnosti ukrytí obyvatelstva. Česku však žádné reálné jaderné nebezpečí v současnosti nehrozí. „Prosíme, aby se v současné situaci nepanikařilo,“ žádá obyvatele primátorka Jihlavy Karolína Koubová s tím, že státní orgány a orgány samosprávy v případech hrozícího nebezpečí budou obyvatele včas varovat, informovat a instruovat.  

Hasiči podrobně informují obyvatele o možnostech ochrany a ukrytí na těchto webových stránkách a také ZDE

„Náš stát v mírových dobách po skončení studené války rozhodl, že se vydá cestou případné individuální ochrany obyvatelstva. V ČR už se proto už přes 30 let protiatomové kryty neprovozují a často slouží ke zcela jiným účelům než v minulosti. V bytových domech jsou z nich kočárkárny, ve školách sklady apod. Město aktuálně žádnými oficiálními úkryty nedisponuje,“ informoval mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk. 

Podle jeho slov je v Jihlavě jeden z původních krytů civilní obrany provozován pouze jako turistická atrakce připomínající studenou válku. 

V případě jakéhokoli ohrožení zasedá operativně krizový štáb města Jihlavy, který případně i v návaznosti na výstupy z krizového štábu Kraje Vysočina nebo v návaznosti na rozhodnutí centrálních orgánů postupuje koordinovaně. „Máme funkční sirény i systém varovného vyrozumívacího zařízení nebo aplikaci „Hlášení rozhlasu“ na webu info.jihlava.cz, které informují obyvatele o případných nebezpečích v souvislosti s přírodními a živelnými pohromami. Nechceme situaci nijak zlehčovat, ale pevně věříme, že je nebudeme muset nikdy využít v souvislosti s vyhlášením válečného stavu,“ doplnil Daněk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

22:09 Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

Jihlava slavnostně otevřela nový kulturní klenot Masarykova náměstí, Stříbrný dům s číslem popisným …