Český Těšín: Městská policie hlídá hřbitovy

31.10.2018 16:05

Zvýšený dohled nad hřbitovy na území našeho města mají již od 26. října českotěšínští strážníci. Nekropole budou hlídat až do 4. listopadu. V tomto období se také prodlužuje i otevírací doba hřbitovů.

Český Těšín: Městská policie hlídá hřbitovy
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Tradičně v období před a během Památky zesnulých Městská policie posiluje svou přítomnost v okolí všech hřbitovů v katastrálním území Českého Těšína a Chotěbuze. Strážníci budou monitorovat i parkoviště, a to ve spolupráci s Policii ČR.
Na území města je celkem 10 hřbitovů: Centrální hřbitov Český Těšín s oddělenou židovskou části v Hřbitovní ulici, dále hřbitovy v kdysi samostatných obcích: Svibici, Mostech, Mistřovice, v Dolním Žukov, dále to jsou katolický hřbitov v Horním Žukově a Koňákově, evangelický a katolický hřbitov v Horním Žukově.

Samotný areál centrálního městského hřbitova vznikl v roce 1926 společně se souborem čtyř staveb ve vkusném historizujícím stylu dle návrhu architekta Fuldy (pohřební kaple, hospodářská budova s arkádou, židovský předpohřební dům a ozdobné zděné oplocení). V minulých letech město investovalo do obnovy centrálního komunálního hřbitova, především do revitalizace zeleně, kdy zde byly vysázeny nové kvetoucí aleje, okrasné keře, přibyly lavičky. V současné době probíhá i estetizace interiéru kaple.

Ročně se u nás na centrálním hřbitově koná kolem sta pohřbů a podle hodnotící zprávy stačí jeho kapacity ještě na desítky let.

Městský úřad má k dispozici na hřbitově místo pro účely sociálních pohřbů. Jsou zde ukládány nejen urny s pozůstatky lidí bez domova ale také zemřelých, o kterých neprojevili pozůstali zájem a pohřeb jim vypravilo město, stejně jako urny z pohřebních služeb, kterým sice rodina poslední rozloučením vypravila, ale již urnu s popelem v určené době nevyzvedla.
Za poslední léta jsme žádné problémy v období dušiček nezaznamenali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…