Cheb: Noc divadel je připravena na sobotu 16. listopadu

14.11.2019 6:32

Letos připadá Noc divadel na víkend, kdy si připomínáme 30. výročí Sametové revoluce. Proto má podtitul DIVADLO A SVOBODA.

Cheb: Noc divadel je připravena na sobotu 16. listopadu
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

Západočeské divadlo v Chebu se už pošesté připojí k celorepublikové akci s názvem Noc divadel. Ta je součástí evropského projektu European Theatre Night, který prezentuje divadlo tvořivým způsobem v netradiční formě vždy třetí listopadovou sobotu.

Letos připadá Noc divadel na víkend, kdy si Česká republika připomíná 30. výročí Sametové revoluce. Proto celorepublikoví koordinátoři Noci divadel z pražského Divadelního ústavu vyhlásili letošní podtitul akce DIVADLO A SVOBODA.

Program Noci divadel v Západočeském divadle v Chebu vychází ze zkušenosti z loňských ročníků, kdy se s velkým zájmem setkala vystoupení dramatických oddělení základních uměleckých škol. V dopoledním bloku s názvem Dnes hrajeme my! se proto vystřídá hned šestice souborů mladých herců, tanečníků či zpěváků ze ZUŠ Jindřicha Jindřicha v Chebu, ZUŠ Járy Cimrmana Františkovy Lázně a ZUŠ Roberta Schumanna Aš. Žánrově se dětská vystoupení pohybují od pásma pohádek přes autorskou slam poetry až po nefalšovaný muzikál. Je možné, že někteří účinkující se za několik let budou divadlu věnovat profesionálně, a možnost vyzkoušet si hraní na skutečném jevišti je pro ně velkým zážitkem.

Zájemci, kteří budou chtít nahlédnout do zákulisí a dovědět se, jak to vlastně v profesionálním divadle chodí, mají možnost využít prohlídek s komentářem uměleckého šéfa Zdeňka Bartoše. Samozřejmě se budou moci zeptat na vše, co je zajímá. Začátky prohlídek jsou stanoveny na 13:30 (tedy po skončení bloku dětských vystoupení) a na 16:00 (hodinu před začátkem podvečerního programu).

Podvečerním programem se chebské divadlo přihlásí k podtitulu Noci divadel a k oslavám výročí 17. listopadu. V 17:00 totiž začne komponovaný pořad MOSTY, jehož autorem i průvodcem je někdejší ředitel chebského divadla František Hromada. Ten si jako hosty pozval Michala Przebindu a Pavla Marka, kteří se jako známí chebští herci před třiceti lety stali tvářemi protestů v našem městě. Společně zavzpomínají na tehdejší bouřlivé události, promítnou záznam z prvního shromáždění v chebském divadle z 24. listopadu 1989 a zamyslí se nad smyslem občanské angažovanosti.

Noc divadel v Západočeském divadle v Chebu završí ve 20:30 derniéra autorského projektu Boryš umí po skalinách, který je jakýmsi zábavným mystifikačním dokumentem o české národní povaze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…