Cheb: Spolupráce a dobrá komunikace musí mít výsledky

16.03.2019 9:35

Prioritou města je bezpečnost a dobře fungující složky policie.

Cheb: Spolupráce a dobrá komunikace musí mít výsledky
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

Pracovní setkání místostarosty města Jiřího Černého, v jehož gesci je řízení městské policie, s vedoucím územního odboru PČR Cheb plk. Miroslavem Gonosem, otevřelo celou řadu témat, která tíží město Cheb, a která lze ve většině případů řešit díky spolupráci.

Na nedávné schůzce všech složek Integrovaného záchranného systému (státní policie, městská policie, záchranná služba, hasiči, celní správa, příslušné odbory aj.) na chebské radnici bylo jasně konstatováno, že řešit některé záležitosti nelze bez spolupráce všech složek za využití možných dostupných zákonných prostředků. V roce 2009 byla také k takové spolupráci uzavřena Koordinační dohoda mezi Městem Cheb a PČR.

Není tajemstvím, že se celá Česká republika potýká s nedostatkem strážníků i policistů. Nejinak je tomu i v Chebu. Ale podle slov plk. Gonose: „Pokud je vůle, lze celou řadu problémových věcí řešit i se stávajícím počtem policistů a strážníků. Jde o to vymezit jasné priority pro dobrý chod města, a také mít v ulicích aktivní strážníky a policisty. Vždyť veřejnost je našim největším kritikem.“

Špatné parkování ve městě se stalo již každodenním rituálem jak pro městskou, tak i státní policii. Nedávno provedenou společnou akcí byla kontrola průjezdnosti městem. Ta jasně ukázala, jak a kde všude neukáznění řidiči parkují. Místostarosta Černý ze své praxe záchranáře dobře ví, že k záchraně lidského života někdy stačí minuty, a ve chvíli špatně zaparkovaného vozidla, kdy se sanitka nemůže včas k pacientovi dostat, mohou tyto minuty chybět. „A zde vyvstává otázka, zda by nebylo účinnější vrátit se k systému „botiček“, nebo hned špatně parkující vozidlo nechat odtáhnout. Jsme v situaci, kdy je potřeba větší razantnosti, protože leckde domluvy nestačí,“ řekl místostarosta.

Kompetence činností má každá z uvedených složek jasně dané, ale jak řekl plk. Gonos: „Není výjimkou, že státní policie řeší parkování nebo průjezd kamionů městem.“  

Dětská šikana, skupiny dospívajících, kteří svým agresivním chováním ubližují slabším jedincům, vandalismus a nepořádek, jsou dalšími z problémů, se kterými se policisté a strážníci potýkají. „Vrcholem tohoto jednání je sdílení na sociálních sítích. Je třeba tady důrazně apelovat na veřejnost, rodiče, pedagogy, aby k těmto jevům nebyli lhostejní. Měli bychom společně více využívat programů prevence, ale musí o to být zájem, především z řad ředitelů školských zařízení,“ doplnil plk. Gonos.

„Dobře fungující kamerový systém není žádný „Big Brothers“, ale účinný nástroj, systém prevence a leckdy i důkazní materiál. A jak jsme se s vedením města shodli, je třeba stávající systém zmodernizovat,“ uvedl plk. Gonos. Podle doplnění místostarosty Černého nejen modernizace, ale i rozšíření kamerových bodů a napojení na státní policii budou požadované parametry pro dodávající firmu.

„Je řada věcí, které je třeba neustále zlepšovat, a my se o to chceme v tomto volebním období pokusit. Ale dobře nastavená spolupráce složek IZS je patrná při každodenním řešení problémů našeho města. A co víc, je vůle naše město posunovat kupředu s cílem spokojenější občan,“ uzavřel místostarosta Černý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…