Do Šumperka zavítala poprvé delegace z italské Sulmony

29.08.2018 19:09

Při příležitosti konání osmadvacátého ročníku Mezinárodního folklorního festivalu přijela do Šumperka delegace z nového partnerského města Sulmona v čele se starostkou Annmarií Casini.

Do Šumperka zavítala poprvé delegace z italské Sulmony
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Hlavním cílem této vzácné návštěvy byla diskuze nad nasměrováním nedávno uzavřeného partnerství a příprava společných projektů financovaných z fondů Evropské unie, jež podporují aktivity zejména v oblasti ekonomiky, kultury a vzdělávání. Hlavně na tato témata se tato delegace, tvořená starostkou Sulmony Annamarií Casini společně s členkou městského zastupitelstva Robertou Salvati, v Šumperku zaměřila. „Myslím, že je velmi důležité upevnit vzájemné vztahy, abychom si vzájemně mohli vyměňovat zkušenosti a vědomosti,“ říká Annamaria Casini a pokračuje: „silně věřím v politiku partnerské spolupráce mezi městy z různých zemí, která vede k vzájemnému sdílení kultur, tradic a hodnot. Partnerská spolupráce je o sbližování lidí, jež vytváří příležitosti k objevování nových kultur.“

Italskou delegaci srdečně přivítal starosta města Šumperka Zdeněk Brož spolu s ostatními členy vedení města. Po seznámení se s šumperskou historií a nejvýznamnějšími památkami se vrcholem stala oficiální recepce na radnici, které se zúčastnily i delegace z partnerských měst Nysa, Prievidza a Bad Hersfeld a také zástupci účinkujících souborů Mezinárodní folklorního festivalu. „Velice si vážíme toho, že zástupci města Sulmona přijeli do Šumperka, aby se mohli zúčastnit mj. folklorního festivalu,“ říká místostarosta Tomáš Spurný a dodává, že byly dohodnuty detaily nejbližšího společného projektu, který počítá se zapojením studentů šumperských středních škol.

Město Šumperk podepsalo smlouvu o partnerské spolupráci se Sulmonou již v září minulého roku. Její cesta k Šumperku začala již před několika lety díky práci tamějšího archivu a italských historiků v čele s panem Mariem Salzanem společně s Velvyslanectvím České republiky v Římě. Na území města se nachází bývalý zajatecký tábor č. 78 Fonte d‘Amore, kde v průběhu první světové války bylo uvězněno mnoho vojáků rakousko-uherské armády, z nichž řada pocházela ze Šumperska. Malebné město Sulmona se nachází ve střední Itálii v regionu Abruzzo. Má podobnou velikost jako Šumperk, okolo 26 000 obyvatel, a leží na úpatí hor Majella v Abruzských Apeninách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

19:27 Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

Městská policie Plzeň převzala ve čtvrtek 2. května 2024 do užívání dvě nové terénní čtyřkolky typu …