Do Šumperka zavítala poprvé delegace z italské Sulmony

29.08.2018 19:09

Při příležitosti konání osmadvacátého ročníku Mezinárodního folklorního festivalu přijela do Šumperka delegace z nového partnerského města Sulmona v čele se starostkou Annmarií Casini.

Do Šumperka zavítala poprvé delegace z italské Sulmony
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Hlavním cílem této vzácné návštěvy byla diskuze nad nasměrováním nedávno uzavřeného partnerství a příprava společných projektů financovaných z fondů Evropské unie, jež podporují aktivity zejména v oblasti ekonomiky, kultury a vzdělávání. Hlavně na tato témata se tato delegace, tvořená starostkou Sulmony Annamarií Casini společně s členkou městského zastupitelstva Robertou Salvati, v Šumperku zaměřila. „Myslím, že je velmi důležité upevnit vzájemné vztahy, abychom si vzájemně mohli vyměňovat zkušenosti a vědomosti,“ říká Annamaria Casini a pokračuje: „silně věřím v politiku partnerské spolupráce mezi městy z různých zemí, která vede k vzájemnému sdílení kultur, tradic a hodnot. Partnerská spolupráce je o sbližování lidí, jež vytváří příležitosti k objevování nových kultur.“

Italskou delegaci srdečně přivítal starosta města Šumperka Zdeněk Brož spolu s ostatními členy vedení města. Po seznámení se s šumperskou historií a nejvýznamnějšími památkami se vrcholem stala oficiální recepce na radnici, které se zúčastnily i delegace z partnerských měst Nysa, Prievidza a Bad Hersfeld a také zástupci účinkujících souborů Mezinárodní folklorního festivalu. „Velice si vážíme toho, že zástupci města Sulmona přijeli do Šumperka, aby se mohli zúčastnit mj. folklorního festivalu,“ říká místostarosta Tomáš Spurný a dodává, že byly dohodnuty detaily nejbližšího společného projektu, který počítá se zapojením studentů šumperských středních škol.

Město Šumperk podepsalo smlouvu o partnerské spolupráci se Sulmonou již v září minulého roku. Její cesta k Šumperku začala již před několika lety díky práci tamějšího archivu a italských historiků v čele s panem Mariem Salzanem společně s Velvyslanectvím České republiky v Římě. Na území města se nachází bývalý zajatecký tábor č. 78 Fonte d‘Amore, kde v průběhu první světové války bylo uvězněno mnoho vojáků rakousko-uherské armády, z nichž řada pocházela ze Šumperska. Malebné město Sulmona se nachází ve střední Itálii v regionu Abruzzo. Má podobnou velikost jako Šumperk, okolo 26 000 obyvatel, a leží na úpatí hor Majella v Abruzských Apeninách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…