Domažlice: Městský varovný systém bude rozšířen

18.02.2021 19:53

Pokrytí celého města. To má za cíl rozšíření digitálního povodňového plánu a varovného informačního systému, které odsouhlasili domažličtí zastupitelé.

Domažlice: Městský varovný systém bude rozšířen
Foto: domazlice.info
Popisek: Domažlice

Město podá žádost o dotaci na ministerstvo životního prostředí, zároveň se zavázalo celý projekt předfinancovat a z části spolufinancovat. Předpokládaná cena je 9,6 milionu korun, příspěvek z operačního programu Životní prostředí může činit až 70 procent.

Anketa

Pokud by vláda vyhlásila totální a úplný lockdown na 14 dní, byli byste pro?

66%
34%
hlasovalo: 23233 lidí

,,Stávající systém, kdy jsme schopni oznamovat občanům města informace týkajících se povodňových situací, nepokrývá celé město, jen ty části, které se nachází poblíž Zubřiny a centrum Domažlic. Když jsme na jaře potřebovali vyhlásit některé zásadní informace, tak jsme zjistili, že je nedostatečný. Nyní se ukázala možnost získat poměrně zajímavou dotaci," shrnul starosta Zdeněk Novák.

Současný Varovný a informačním systému obyvatelstva (VISO) monitoruje situaci v oblastech, kde může hrozit povodňové nebezpečí. Do provozu byl uveden v létě 2010. Jeho součástí je 38 bezdrátových hlásičů, 7 hladinových hlásičů a 3 kamerové body v Domažlicích a Havlovicích. Každý z bezdrátových hlásičů se skládá ze čtyř amplionů.

Přesný stav vody monitorují hladinové ultrazvukové hlásiče. V případě blížícího se nebezpečí systém vysílá varovné znamení na velitelské stanoviště na městské policii. V případě vyhlášení prvního povodňového stupně je občanům v záplavové oblasti odeslána informativní sms a je jmenována povodňová komise. Při ´druhém´ ji starosta svolává a komise začíná pracovat. Do monitorovacího střediska chodí 2x denně potvrzující zprávy o tom, zda jsou všechna čidla a hladinové hlásiče v provozu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…