Dvůr Králové nad Labem: Sociálně rehabilitační služby pro lidi s duševním onemocněním

29.10.2018 10:01

Stacionář RIAPS poskytuje v celém regionu Trutnov sociálně rehabilitační služby lidem s duševním onemocněním ve věku 18-64 let. Posláním Stacionáře RIAPS je pomoc a podpora uživatelům při udržení, obnovení nebo získání základních dovedností vedoucích k samostatnému a soběstačnému životu ve společnosti.

Dvůr Králové nad Labem: Sociálně rehabilitační služby pro lidi s duševním onemocněním
Foto: Dvůr králové nad Labem
Popisek: Dvůr králové nad Labem

Služby jsou poskytovány ambulantně, přímo v prostorách Stacionáře, rovněž tak terénní formou, tzn. v prostředí, v němž se uživatel běžně pohybuje. Ve Dvoře Králové nad Labem najdete Stacionář RIAPS na Náměstí T. G. Masaryka 40 v prostorách kanceláře bývalých uhelných skladů. Je zde otevřen každou středu a čtvrtek od 9:00 do 15:00 hod. V ostatní dny je poskytována terénní služba na základě dohody se sociálním pracovníkem.

Konkrétně se jedná o poradenství, individuální rozhovory, nácvikové činnosti jako např. nácvik vedení domácnosti, cestování, vyřizování záležitostí na úřadech včetně osobního doprovodu, edukace na počítači atd. Mezi další činnosti patří trénink paměti, cvičení pro další rozvoj osobnosti nebo činnosti k rozvoji dovedností. V dílně si lze vyzkoušet nejrůznější tvůrčí a výtvarné techniky, jako například pletení košíků, výrobu šperků. Jednoduše řečeno, každý uživatel si sám dobrovolně zvolí, kterou z nabízených možností bude chtít využívat tak, aby „něco“ získal.

Široké spektrum služeb obohacuje Stacionář RIAPS o další nácvikové aktivity přímo v terénu nebo několikadenní pobytové akce. Nedílnou součástí nabízených služeb jsou rovněž pravidelná setkávání pro osoby blízké našich uživatelů, při kterých mohou sdílet své zkušenosti mezi sebou i s týmem odborných pracovníků. Blízcí našich klientů se mohou na sociální pracovníky obrátit i mimo pravidelná setkání s různými dotazy.

Základní služby vyplývající ze zákona 108/2006 Sb., jsou bezplatné, klienti nehradí žádnou částku za jejich využívání. 

Ve Dvoře Králové nad Labem najdete Stacionář RIAPS na adrese Náměstí T. G. Masaryka 40 (již druhým rokem poskytuje Stacionář RIAPS sociálně rehabilitační služby v prostorách kanceláře bývalých uhelných skladů). Stacionář je zde otevřen každou středu a čtvrtek od 9:00 do 15:00 hod. V ostatní dny je poskytována terénní služba na základě dohody se sociálním pracovníkem.

Od roku 2016 do současnosti prošlo ambulantní a terénní službou Stacionáře RIAPS ve Dvoře Králové nad Labem 44 klientů. Od ledna 2018 do října 2018 evidujeme 6 nových zájemců o službu. K říjnu 2018 využívá služeb Stacionář RIAPS ve Dvoře Králové nad Labem 24 klientů. Díky posílení úvazku o 0,2 od ledna letošního roku můžeme poskytovat více terénních služeb.

V rámci každoroční celorepublikové akce Týdny pro duševní zdraví jsme 17. 10. realizovali ve Stacionáři DKnL a Trutnov Den otevřených dveří. Dvoudenní destigmatizační akci jsme završili vernisáží výstavy obrazů našich klientů v Galerii podlahářství Solum v Trutnově. Pozoruhodná umělecká díla jsou k vidění do 29.11.2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …