Evropský týden mobility po roce opět v Hradci Králové

05.09.2015 9:38

Opět po roce zavítá ve dnech 16. až 22. září do Hradce Králové celoevropská kampaň na podporu udržitelných forem městské dopravy EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY 2015, letos s heslem „VYBER. ZMĚŇ. ZKOMBINUJ.“.

Evropský týden mobility po roce opět v Hradci Králové
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Smyslem akce je ukázat, jaký vliv má doprava a mobilita na kvalitu našeho života a jak i malá změna dopravního chování může učinit život člověka ve městě kvalitnější. A právě dopravní mix s větším zapojením pěší, cyklistické nebo hromadné dopravy je hlavním motivem letošního ročníku. Tzv. udržitelné formy dopravy nabízejí moderní alternativu k přepravě po městě, naše město nezahlcují a přispívají k lepšímu životu v něm.

V rámci letošní kampaně je pro obyvatele města připraveno několik zajímavých akcí s cílem více představit možnosti a výhody městské hromadné dopravy, pěší a cyklistické dopravy při každodenním cestování městem. Ve čtvrtek 17. září se od 13 do 17 hodin na terminálu hromadné dopravy představí první český carsharing s hudebním doprovodem KMOTRA REVIVAL, v neděli 20. září si od 14 hodin u Grandu nenechte ujít Sousedské setkání ZABER HRADEC v rámci akce ZAŽÍT MĚSTO JINAK, kde budou probíhat sousedská setkání, dílny, hudba, literatura a pohoda ve veřejném prostoru.

Hlavním dnem letošního ročníku kampaně pak bude úterý 22. září, jako tzv. „DEN BEZ AUT“, kdy od 13 do 17 hodin také u Grandu proběhne statická ukázka elektrobusu SOR EBN 11 z dílen společnosti SOR Libchavy - poslední novinky projektu elektromobility DPmHK. Cestující zde mohou také získat informace o možnostech cestování v hradecké MHD. Součástí Dne bez aut bude dále zvýhodněná MHD - cestující po prokázání platným řidičským průkazem mohou použít vozidla MHD po celý den zdarma - při využití této možnosti zvolí cestující k nástupu do vozu MHD vždy přední dveře a řidiči vozu MHD se prokážou místo jízdního dokladu svým řidičským průkazem.

Tento den se vedle prezentace moderního a ekologického vozu městské hromadné dopravy objeví také „KOLA JINAK“ - nákladní jízdní kola, choppery, cruisery a další speciály členů hradecké cyklokomunity. Přijďte si prohlédnout zajímavé stroje, něco se o nich dovědět, případně si některé vyzkoušet. Může být i cyklojízda. Celý závěrečný den, kdy se budou moci občané města vyjádřit k řešení prostoru „U Grandu“, bude doprovázet folkrockové kytarové duo PIANKA.  

Po celý Evropský týden mobility bude probíhat v Bio Central s podporou města Hradec Králové a Společnosti pro trvale udržitelný život (STUŽ) promítání ekologických filmů pro základní a střední školy v Hradci Králové.

Evropský týden mobility 2015 v Hradci Králové pak na Masarykově náměstí doprovodí venkovní CYKLOVÝSTAVA „MĚSTO V POHYBU“ ze čtyřleté dokumentace cyklistické kultury v Kodani. Zajímá vás, jak se Dánové vypořádávají na kole se sněhem a deštěm? Jak si z kol dokážu snadno udělat třeba kočárek nebo zmrzlinový stánek? Jak na kole rozváží poštu, demonstrují nebo randí? Autor výstavy Mikael Colville-Andersen je dánský fotograf, filmař a odborník na městskou mobilitu. Jeho výstava 50 fotografií zachycuje nejrůznější aspekty každodenního života na kole ve Městě cyklistů, jak se Kodani někdy říká. Michael Colville-Andersen je známý také jako cyklistický velvyslanec Dánského království. Cestuje po celém světě, setkává se s politiky na státní i obecní úrovni, je poradcem měst v problematice rozvoje cyklistické infrastruktury a podílí se na kampaních zaměřených na propagaci cyklistiky u široké veřejnosti, aby cyklistika nebyla vnímána pouze jako koníček pro sportovní nadšence.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havířov: Bezplatné vyšetření znamének 4. června na náměstí Republiky

13:37 Havířov: Bezplatné vyšetření znamének 4. června na náměstí Republiky

Nechte si vyšetřit svá znaménka v úterý 4. června 2024 od 10 do 17 hodin na náměstí Republiky v Haví…