Finanční injekce pro Olivovnu v Říčanech! Město dětské léčebně poskytlo dotaci přes 3,6 milionu korun

21.11.2015 8:26 | Zprávy

Olivova dětská léčebna v Říčanech se již několik měsíců snaží o plné ozdravění svého hospodaření. Vysokou zadluženost z minulých let ve výši přes 6 milionů korun však není schopna pokrýt ze svých běžných finančních příjmů. S úhradou dluhů nyní léčebně pomohou oba zakladatelé - Říčany a hlavní město Praha. Každý poskytne polovičním dílem dotaci ze svého rozpočtu.

Finanční injekce pro Olivovnu v Říčanech! Město dětské léčebně poskytlo dotaci přes 3,6 milionu korun
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

Olivovna se téměř dva roky potýká s nepříjemnou finanční situací. Do lepší ekonomické formy se nedostala ani po zásadních změnách, které se v poslední době udály. Zdravotnické zařízení, kde se léčí především děti s respiračními problémy a obezitou, tíží závazky ve výši 6,4 milionu korun a další významné potenciální závazky ze soudních sporů. Finanční prostředky není schopna léčebna získat z běžného provozu společnosti a proto je závislá na podpoře zřizovatelů – města Říčany a hlavního města Prahy.

Nízkou obsazenost v minulých letech zřejmě ovlivnily regulační poplatky

Zastupitelé Říčan proto v říjnu uvolnili cca 3,6 milionů korun jako účelovou dotaci na úhradu závazků Olivovny. O druhou část finanční sanace se rovným dílem postará hlavní město Praha. Léčebna dluží například dodavatelům, sociálnímu a zdravotnímu systému nebo zaměstnancům. „Zřizovatelé nám finanční podporou pomohou zachovat řádný léčebný provoz a snížit finanční náklady o cca 259 tisíc korun ročně. Také dojde k odstranění rizika insolvenčního řízení vyvolaného věřiteli Olivovny,“ komentuje situaci současný ředitel léčebny Jiří Bruk.

Velkou zadluženost způsobila v posledních pěti letech hlavně nízká obsazenost a z toho vyplývající nízké příjmy, které nemohly pokrýt vysoké provozní náklady. „V předchozích letech se managementu Olivovny nepodařilo docílit rentabilní obsazenosti léčebny, která byla v tomto období pouze 22 %. Z kapacity 132 lůžek jich bylo průměrně obsazeno pouze 29. Zároveň nedošlo k adekvátnímu snížení provozních nákladů. V roce 2012 byla ztráta 1,3 milionu korun a o rok později již enormních 5,6 milionu korun,“ podotýká Jiří Bruk.

Vize na příští rok – vyrovnaný rozpočet

Podle ředitele si však organizace dokáže vydělat na běžný každodenní provoz. V červenci a srpnu měla léčebna stoprocentní obsazení, do konce roku se předpokládá průměrná měsíční obsazenost minimálně polovina lůžkové kapacity. Kvalitu poskytovaných služeb limituje morálně zastaralá technika a letitý mobiliář.

Investice vyžaduje také balneo provoz a nefunkční schodišťová plošina pro maminky s kočárky a hendikepované. Podle vedení ODL je finance možné částečně zajistit i formou grantů a darů. 

Na jaře se řízení organizace plně ujaly Říčany a Praha. Převod zakladatelských práv však probíhal již od konce roku 2013, kdy ozdravovnu řídila Olivova nadace.

Léčebna se dostala do nepříjemné finanční situace, přičemž hrozilo její uzavření. A na začátku roku 2014 obě města přispěla léčebně každé částkou půl milionu korun.

Říčanská radnice ví, že nelze Olivovnu dotovat neustále. Na pořadu dne jsou tak různé scénáře, jaké neziskové a případně i komerční aktivity by krásný zámeček v blízkosti říčanského lesa mohl nabízet. Zastupitelé proto vytvořili pracovní komisi, v níž hodlají hledat cesty, jak ekonomickou situaci Olivovy dětské léčebny vylepšit.

Obě města se shodují, že prostor má primárně sloužit jako dětské zdravotnické zařízení.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Za volantem seděli opilí. Řidič to na strážníky zkoušel s jedním pivem

20:27 Vyškov: Za volantem seděli opilí. Řidič to na strážníky zkoušel s jedním pivem

Hlídka městské policie, která v okolí Sídliště Osvobození prováděla kontrolní činnost, si v neděli 2…