Frenštát pod Radhoštěm: Úpravy komunikace na ulici Rožnovská

03.12.2021 16:48 | Tisková zpráva

Zvýšenou bezpečnost provozu přinesly úpravy dvou komunikací ve městě. V prvním případě se jednalo o několik úprav na komunikaci I. třídy I/58 na ulici Rožnovská a ve druhém případě o vybudování nového přechodu pro chodce na ulici Nádražní před budovou vlakového nádraží. Obě stavby byly předány k užívání v říjnu 2021. Celkové náklady obou projektů dosáhly výše více jak 4,6 milionu korun. Městu byly díky podpoře MAS Lašsko, z.s. přiznány dvě dotace z IROP Evropského fondu pro regionální rozvoj v objemu 3,41 mil. Kč.

Frenštát pod Radhoštěm: Úpravy komunikace na ulici Rožnovská
Foto: mufrenstat.cz
Popisek: Frenštát pod Radhoštěm

V rámci úprav na ulici Rožnovská, která prochází napříč městem, došlo k vybudování bezpečného přecházení pro chodce díky úpravě čtyř přechodů. „Původní přechody nevyhovovaly požadavkům na bezpečné přecházení. Proto byly tři přechody upraveny v souladu s platnou legislativou. Například došlo k úpravě šířky přechodů na 3 metry, upravily se délky přechodů vložením středových ochranných ostrůvků, v prostoru autobusového zálivu   došlo ke zkrácení zálivu pomocí svodidel, kterými se vymezil i prostor pro chodce. Jeden přechod byl zcela odstraněn a nahrazen novým přechodem na bezpečnějším místě pro přecházení. Zároveň byl s ohledem na bezpečnost provozu snížen počet jízdních pruhů na této komunikaci na dva a k plynulosti dopravy také přispěje vložení samostatných odbočovacích pruhů pro odbočení vlevo,“ upřesnila Vladimíra Martiníková z odboru investic a rozvoje MěÚ Frenštát pod Radhoštěm.

Úpravy, které provedla firma COLAS CZ, a.s. zabraly čtyři měsíce a náklady dosáhly výše 3,28 milionů korun. Město získalo na projekt Zvýšení bezpečnosti komunikace na ul. Rožnovské dotaci  z Integrovaného regionálního operačního programu Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím MAS Lašsko ve výši 2,375 milionu korun.

Nový přechod pro chodce vznikl také na ulici Nádražní před budovou frenštátského vlakového nádraží. Součástí vybudování nového přechodu byla kromě opravy napojeného chodníku také úprava stávajícího ochranného ostrůvku, který byl rozšířen. „Celkové náklady dosáhly výše 1,335 milionu korun. V průběhu realizace došlo k navýšení celkové ceny o 30 tisíc korun. Důvodem byla změna rozsahu díla na základě požadavku Správy silnic Moravskoslezského kraje. Na základě jejich požadavku byly demontovány a zlikvidovány zatravňovací dlaždice, které se nacházely v místě středového ochranného ostrůvku a byly zarostlé trávou a nově byly nahrazeny dvouřádkem ze žulových kostek. Zároveň došlo k doplnění dopravního značení,“ vysvětlila Vladimíra Martiníková.

Všechny nové přechody a úpravy komunikací, jak na ulici Rožnovská, tak na ul. Nádražní, odpovídají dnešním bezpečnostním standardům a splňují technické požadavky pro pohyb pohybově či zrakově postižených osob. Součástí úprav bylo taktéž nasvětlení přechodů a rekonstrukce přístupových chodníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…