Frenštát pod Radhoštěm usiluje o titul Historického města roku 2021

13.03.2022 15:55 | Tisková zpráva

Minulý týden navštívila hodnotící komise celorepublikového kola soutěže Historické město roku 2021 Frenštát pod Radhoštěm.

Frenštát pod Radhoštěm usiluje o titul Historického města roku 2021
Foto: mufrenstat.cz
Popisek: Frenštát pod Radhoštěm

Pět zástupců Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva kultury si prohlédlo frenštátskou městskou památkovou zónu, budovu radnice spolu s radniční věží a vyslechlo prezentaci o obnově památek v našem městě. 

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
Naše město se do soutěže tentokrát přihlásilo s dokončením obnovy jedné z dominant města, kostela svatého Martina. Výsledky celorepublikového kola budou vyhlášeny 14. dubna 2022 v Praze.

„Pětičlenné komisi byla v rámci prezentace představena městská památková zóna a její postupná, systematická obnova jak v minulých letech, tak její pokračování v blízké budoucnosti. Hovořili jsme také o historii města a kulturně-společenském životě ve městě úzce spojeném s historickou částí města a jejími památkami, a to nejen v roce 640. výročí města, a mnoha dalších věcech,“ uvedla Jindřiška Luchesi z odboru výstavby a územního plánování MěÚ Frenštát pod Radhoštěm. Poté si komise prohlédla město z radniční věže, historickou část budovy radnice, na náměstí Míru je zaujala rekonstrukce kašny se sochou Neptuna a dále pokračovali přes měšťanské domy až k samotnému kostelu sv. Martina.

Komise posuzuje a bude hodnotit zejména stav jednotlivých památek a objektů v naší městské památkové zóně, ale také úroveň veřejných prostranství, městský mobiliář, veřejnou zeleň a životní prostředí, kulturně společenský život ve městě, koncepční přípravu regenerace a mnoho dalších kritérií.

Město Frenštát pod Radhoštěm již uspělo v krajském kole soutěže „Cena za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací (MPR) a městských památkových zón (MPZ) České republiky", díky čemuž se stalo Historickým městem roku 2021 Moravskoslezského kraje a postoupilo do celorepublikového kola. Cenou za vítězství v krajském kole je mimořádný finanční příspěvek určený na obnovu památek ve výši 100 tisíc korun. Výsledky celorepublikového kola budou známy a slavnostní ceremoniál vyhlášení soutěže Historické město roku se uskuteční 14. 4. 2022 na pražském Žofíně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…