Frenštát pod Radhoštěm usiluje o titul Historického města roku 2021

13.03.2022 15:55 | Tisková zpráva

Minulý týden navštívila hodnotící komise celorepublikového kola soutěže Historické město roku 2021 Frenštát pod Radhoštěm.

Frenštát pod Radhoštěm usiluje o titul Historického města roku 2021
Foto: mufrenstat.cz
Popisek: Frenštát pod Radhoštěm

Pět zástupců Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva kultury si prohlédlo frenštátskou městskou památkovou zónu, budovu radnice spolu s radniční věží a vyslechlo prezentaci o obnově památek v našem městě. 

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
Naše město se do soutěže tentokrát přihlásilo s dokončením obnovy jedné z dominant města, kostela svatého Martina. Výsledky celorepublikového kola budou vyhlášeny 14. dubna 2022 v Praze.

„Pětičlenné komisi byla v rámci prezentace představena městská památková zóna a její postupná, systematická obnova jak v minulých letech, tak její pokračování v blízké budoucnosti. Hovořili jsme také o historii města a kulturně-společenském životě ve městě úzce spojeném s historickou částí města a jejími památkami, a to nejen v roce 640. výročí města, a mnoha dalších věcech,“ uvedla Jindřiška Luchesi z odboru výstavby a územního plánování MěÚ Frenštát pod Radhoštěm. Poté si komise prohlédla město z radniční věže, historickou část budovy radnice, na náměstí Míru je zaujala rekonstrukce kašny se sochou Neptuna a dále pokračovali přes měšťanské domy až k samotnému kostelu sv. Martina.

Komise posuzuje a bude hodnotit zejména stav jednotlivých památek a objektů v naší městské památkové zóně, ale také úroveň veřejných prostranství, městský mobiliář, veřejnou zeleň a životní prostředí, kulturně společenský život ve městě, koncepční přípravu regenerace a mnoho dalších kritérií.

Město Frenštát pod Radhoštěm již uspělo v krajském kole soutěže „Cena za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací (MPR) a městských památkových zón (MPZ) České republiky", díky čemuž se stalo Historickým městem roku 2021 Moravskoslezského kraje a postoupilo do celorepublikového kola. Cenou za vítězství v krajském kole je mimořádný finanční příspěvek určený na obnovu památek ve výši 100 tisíc korun. Výsledky celorepublikového kola budou známy a slavnostní ceremoniál vyhlášení soutěže Historické město roku se uskuteční 14. 4. 2022 na pražském Žofíně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Ve Špitálském lese je nová skluzavka i balanční lávka

10:28 Plzeň: Ve Špitálském lese je nová skluzavka i balanční lávka

Skluzavka a balanční lávka. To jsou dva nové herní prvky, které zpestří dětem procházku po Špitálské…