Havířov pokřtil novou knihu

12.09.2017 6:33

Výtvarnou knihu o výtvarném městě pokřtila primátorka města Jana Feberová v sobotu 9. září během Havířovských slavností spolu s nakladatelem Radimem Poláškem.

Havířov pokřtil novou knihu
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Publikaci s názvem Výtvarné město Havířov vydalo město v ostravském nakladatelství En face v závěru prázdnin. Autorkou knihy je paní Alena Krtilová, o četné fotografie se postarali pánové Martin Kuchař, Aleš Milerský, Miloš Polášek, Radim Polášek, Petr Sznapka, Josef Talaš a Antonín Válek.

Autorka publikace Alena Krtilová se v uměleckém prostředí pohybovala celý svůj profesní život, vystudovala obor filmová kamera a fotografie na pražské FAMU, pracovala jako novinářka. Tak vznikl sen vytvořit knihu o výtvarné podobě Havířova a jeho jedinečném kulturním zázemí. Na knize pracovala se známým fotografem Milošem Poláškem, jehož bohatý archiv umožnil knihu obohatit portréty dnes už mnohdy nežijících umělců. U dokončení publikace, kterou v nakladatelství En Face vydal havířovský magistrát, však ani jeden z jejích tvůrců nebyl. Alenu Krtilovou ochromila těžká mozková příhoda a Miloš Polášek po krátké nemoci nečekaně zemřel. Knihu však profesionálně dokončil jeho syn Radim Polášek.

Kniha Výtvarné město Havířov bude bezesporu pro mnohé jeho obyvatele velmi objevná. Možná si teprve při listování jejími stránkami uvědomí, kolem kolika jedinečných výtvarných děl denně procházejí, jak zajímavé jsou fasády jejich domů, jak půvabné jsou sochy ve veřejném prostoru a že jejich město je vlastně docela pěkné.

Knihu bude používat město Havířov ke své propagaci, pro zájemce bude kniha ke koupi v Městském informačním centru v kině Centrum.

"Chtěla bych poděkovat autorce paní Aleně Krtilové a všem, kteří s ní šli do toho a podíleli se na vzniku této publikace. Díky nim vznikl naprosto unikátní pohled na město, které si dlouhá léta neslo neprávem nálepku jakési hornické noclehárny. Jsem přesvědčena, že kniha Výtvarné město Havířov přispěje k tomu, aby si nejen návštěvníci, ale i obyvatelé města uvědomili krásu a hodnotu umění a architektury, které je obklopují," děkuje tvůrcům díla primátorka města Jana Feberová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek na cestách: Inspirace a zábava na jednom místě

11:17 Frýdek-Místek na cestách: Inspirace a zábava na jednom místě

Milovníci cestování, dobrodružství a objevování nových míst se mohou těšit na nezapomenutelný den, p…