Hlučín si zásluhou občanské iniciativy poprvé připomene významné datum 17. listopadu

14.11.2019 18:55

Už za několik dní si celá země bude připomínat třicáté výročí událostí, které odstartovaly pád totalitního režimu v České republice.

Hlučín si zásluhou občanské iniciativy poprvé připomene významné datum 17. listopadu
Foto: Hlučín.cz
Popisek: Hlučín

Letos poprvé bude mít příležitost společně oslavit výročí listopadových revolučních událostí také Hlučín, kde se v novodobé historii významné datum 17. listopadu dosud nijak nereflektovalo. Uspořádat akci k oslavě svobody a demokracie v Hlučíně se proto rozhodla skupina místních občanů. Setkání, které se uskuteční v neděli 17. listopadu odpoledne od 16 do 19 hodin na Mírovém náměstí v centru města, pořadatelé nazvali Přineste klíč. Její součástí bude i možnost zavěsit klíč na symbolickou obruč svobody opatřenou třicítkou. Tu chtějí organizátoři i s klíči, které donesou občané, následně umístit na nějaké veřejné místo v Hlučíně jako připomínku toho, že o svobodu je třeba neustále pečovat. Proto pořadatelé vyzvali návštěvníky, aby přinesli své klíče, neboť ty patřily k důležitým symbolům sametové revoluce. Do přípravy programu měli možnost zapojit se všichni zájemci, pořadatelé oslovili spolky, organizace i jednotlivce.

„Lidé nás oslovovali s vlastními nápady, jak si připomenout výročí například různými formami občanské odpovědnosti. Takže nakonec budeme k oslavě výročí také sadit další nové stromy a také instalovat ptačí bundy, které už nám nosí jejich výrobci, ať už jsou to školy, nebo jednotlivci. Samozřejmě by se nám líbilo, kdyby jich nakonec bylo symbolicky třicet. Ale asi není nejdůležitější, zda jich bude o něco více, nebo méně. Podstatné je, že si lidé uvědomují, že demokracie má skutečně mnoho podob, že není dokonalá, a hlavně že si žádá odpovědný přístup občanů,“ vysvětluje jedna z organizátorek akce, zastupitelka města Blanka Kotrlová.

Hlavním cílem akce je zajistit příhodný prostor ke společnému setkání, vytvoření příjemné atmosféry s hudbou, slovem, bohatým občerstvením.  Na náměstí vystoupí hudební skupiny Klasik a Cxcxxxxx? Zazní známé písně spojené s listopadem ´89, studenti hlučínské umělecké školy zazpívají nejen českou hymnu, ale také symbolickou Modlitbu pro Martu, Divadlo bez Miniscéna Bez pódia zahraje scénky připomínající totalitní časy, Apoštolská církev Hlučín doplní své hudební číslo také scénkou s mapety, se svým příspěvkem vystoupí některé známé hlučínské osobnosti, na programu budou krátké videoklipy reflektující období totality z pohledu dnešních studentů. V nabídce občerstvení budou langoše, bramboráky, koláče, teplá polívka, připravené jsou i „Sametové palačinky“,  zájemci budou mít možnost koupit si med a medovinu přímo od včelařů, zdarma se bude rozlévat svařák, káva a čaj pro zahřátí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…