Hodonín: Novoroční koncert představil díla rodiny Straussů a jejich současníků

13.01.2022 21:23 | Tisková zpráva

Velkolepý hudební zážitek přinesl Novoroční koncert se slavnostním přípitkem starosty, který se konal 12. ledna.

Hodonín: Novoroční koncert představil díla rodiny Straussů a jejich současníků
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

V podání světově uznávaného Štátného komorného orchestru Žilina pod vedením rakouského dirigenta Christiana Pollacka zněla sálem Evropa díla rodiny Straussů, ale také Franze Lehára a dalších skladatelů z přelomu 19. a 20. století. Výjimečnost koncertu, který byl jednou z prvních kulturních akcí letošního roku, umocnila i přítomnost vídeňské sopranistky Alexandry Reinprecht.

„Program dnešního večera je takový, že spojuje. Spojuje slovenskou stranu, protože ze Slovenska máme orchestr, je to Štátný komorný orchester Žilina, spojuje taktéž Moravu s Rakouskem, protože dirigent Christian Pollack je rakouským občanem a hrajeme hudbu z období monarchie, žánr z poloviny 19. a začátku 20. století, který je do jisté míry trošku nostalgický,“ řekl před zahájením koncertu ředitel Domu kultury Hodonín Adam Procházka.

Několik skladeb svým zpěvem doprovodila i rakouská sopranistka Alexandra Reinprecht, která kromě Vídeňské státní opery účinkovala například v operních domech v Berlíně, v Mnichově, ve Stuttgartu, ale třeba také v Tokiu. Nyní přijala pozvání Štátného komorného orchestru Žilina, jediného orchestru na Slovensku mozartovského typu.

Anketa

Má Viktor Orbán vaše sympatie?

98%
1%
hlasovalo: 37435 lidí

„Repertoár koncertu je dá se říct novoroční. A protože je sestaven především z děl rodiny Straussů a několika dalších jmen, oslovili jsme dirigenta Christiana Pollacka, který je velmi známým rakouským znalcem právě hudby Straussů. Je to zároveň i jeden z prvních koncertů tohoto programu a máme velkou radost, že tento rok zahajujeme právě u vás v Hodoníně,“ řekl generální ředitel orchestru Karel Hampl.

Klasický komorní orchestr doplněný pro tento večer harfou, trombonem a několika bicími nástroji byl založen v roce 1974 a absolvoval více než 3200 koncertů po celém světě. Zúčastnil se také Pražského jara a řady dalších mezinárodních festivalů.

Jedna z prvních kulturních akcí letošního roku tak byla přehlídkou toho nejlepšího, co lze v tomto žánru zažít. Slavnostní okamžiky a novoroční atmosféru koncertu umocnil také přípitek se starostou města Liborem Střechou, který se uskutečnil během přestávky ve foyer sálu Evropa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíčkův Brod: Od nového roku se změní systém platby za popelnice

22:05 Havlíčkův Brod: Od nového roku se změní systém platby za popelnice

Zastupitelstvo města Havlíčkův Brod schválilo dvě obecně závazné vyhlášky města, které se vztahují k…