Holešov: Věžička na sv. Martinu se vrací na své místo

28.10.2018 20:06

Již několik měsíců je střecha jedné z hlavních holešovských památek - kaple sv. Martina - bez své výrazné dominanty, věžičky s křížem, která byla před několika měsíci kvůli havarijnímu stavu odstraněna.

Holešov: Věžička na sv. Martinu se vrací na své místo
Foto: wikipedia
Popisek: Holešov.

Protože celá konstrukce věžičky včetně jejího plechového potahu a základové konstrukce, procházející celým krovem kaple, byla shnilá, rozpadlá a nepoužitelná, rozhodla Římskokatolická farnost Holešov po konzultaci s památkáři o vyrobení repliky celého kompletu s tím, že z původní konstrukce bude použit (po patřičném zrestaurování) jen železný kříž, který stál na špičce věže. Celou tuto náročnou operaci financovala farnost z vlastních prostředků a z darů věřících, neboť veškeré žádosti o dotace byly zamítnuty.

Odborná tesařská firma provedla opravdu velmi dobrou práci - kopie věžičky je přesná a to včetně základové konstrukce. Na potah objektu byl použit trvanlivější měděný plech, pouze se již nepodařilo sehnat výrobce, schopného vytvořit v měděném plechu "šupiny", které zdobily původní zinkovo - olověný potah. Konstrukce věžičky je připravena na umístění zvonu, který by sem měl být vynesen, pokud se na něj podaří zskat dostatek peněz. A do věže byl v nepropustném pouzdře umístěn vzkaz holešovského děkana a faráře P. Jerzy Walczaka a ostatních farníků pro další generace, které opět budou (doufejme že až za mnoho a mnoho let) věžičku zase opravovat. Dnes, tedy v pátek 26. října, bude věžička umístěna na své místo a ještě několik následujících dnů bude přesně upevňována a její konstrukce začišťována. Takže se Holešovákům opět vrací jedna z pěkných dominant našeho města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…