Holešov: Zámek otevře za skly arkád výstavu betlémů

03.12.2021 18:18 | Tisková zpráva

Zámek Holešov otevírá výstavu Betlémy. V Galerii za sklem na nádvoří od soboty 27. listopadu představí práce současných i již nežijících moravských řezbářů. Výstava bude volně přístupná každý den kromě 24. 12. od 9 do 19 hodin až do 7. ledna 2022.

Holešov: Zámek otevře za skly arkád výstavu betlémů
Foto: wikipedia
Popisek: Holešov.

„Už během roku jsme věděli, že tradiční výstavu betlémů uděláme opět za skly zámeckých arkád. Tento střih vzešel loni vlastně z nouze, přesto měl velký úspěch. Dostali jsme výstavu blíže k lidem a udělali jsme jim radost. Ohlasy byly opravdu krásné. Takže i letos, kdy je situace kolem covidu stejně vypjatá jako před rokem, snad lidem opět nabídneme krásný adventní a vánoční program,“ řekl Karel Adamík, ředitel holešovského kulturního střediska, které výstavu pořádá.

Za skly arkád se letos představí pouze řezbované práce autorů z jižní a východní Moravy. Pořadatelé zapůjčili práce od aktivních řezbářů a sběratelů z Kyjova, Valašských Klobouk, Velkých Karlovic, Francovy Lhoty, Žeranovic a Holešova. Opět se zapojila také tovačovská řezbářská škola a tři modely zapůjčilo Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Jedná se o práce slavného valašského řezbáře Josefa Heji (1902 – 1985) a dvou současníků Zdeňka Matyáše z Valašských Klobouk a Jana Cvešpera ze Slavičína. Jednotlivá díla jsou přitom velmi různorodá, v Galerii za sklem si veřejnost prohlédne betlémy vyřezané a rozložené tradičně na jednotlivé figurky, betlémy skříňové, reliéfy a basreliéfy a betlémy vyřezané do kmene. Autorkou aranžmá letos stylizovaného do tradičních teplých barev českých vánoc – červené, zelené a zlaté je Lenka Jagošová.

Výstava bude po celou dobu trvání volně přístupná ze zámeckého nádvoří a díky speciálnímu nasvícení viditelná i po setmění. Zavřeno bude pouze na Štědrý den. Pořadaleté předem děkují všem, kteří výstavu podpoří a věnují malý přispěvek do kasičky na nádvoří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…