Hořice: Sochy sv. Václava a sv. Františka Xaverského na Chlumu zrestaurovány

23.08.2018 13:47

Jako druhá v pořadí se své opravy dočkala socha sv. Václava ve Svatogothardské Lhotě, její obnova byla dokončena 30. 7. 2018. Dílo před započetím restaurátorských prací odpovídalo svému umístění a stáří.

Hořice: Sochy sv. Václava a sv. Františka Xaverského na Chlumu zrestaurovány
Foto: horice.org
Popisek: Hořice

Nejprve bylo nutné z povrhu kamene odstranit veškeré nečistoty, mechy a lišejníky. Nevhodné a dožívající doplňky byly opatrně mechanicky odstraněny (staré tmely a dožilé spáry), poškozené partie pískovce zpevněny vhodnou organokřemičitou látkou, poškozené a chybějící modelace dotmeleny. Došlo k novému pozlacení špice praporce a zvýraznění písma. V základovém stupni byly vysekány původní železné kované kramle a nahrazené nerezovými. Na závěr byl na památku aplikován preventivní biocidní postřik a hydrofobice. Restaurování provedl pan Lukáš Melaga z Ostroměře s dodrženou cenou 57.000 Kč. Realizace byla z velké části financována z dotačního programu Údržba a obnova kulturních a venkovských prvků, který zprostředkovává Ministerstvo zemědělství.

O několik dní později byla předána kompletně zrestaurována socha sv. Františka Xaverského na Chlumu. Poslední jeho obnova proběhla v roce 2003. Patnáct let se na stavu pískovce již projevilo, proto bylo nutné odstranit veškeré nečistoty, mechy lišejníky, staré tmely, zpevnit, vytmelit a doplnit modelaci, obnovit svatozář plátkovým zlatem a nakonec opatřit sochu biocidním a hydrofobním postřikem. Celková částka obnovy činila 48.900 a provedl ji restaurátor Tomáš Bauer z Chodovic. Tato realizace byla z 70% financována také jako socha sv. Václava z dotačního programu Údržba a obnova kulturních a venkovských prvků, které vypisuje Ministerstvo zemědělství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město prochází jarní očistou, následovat bude blokové čistění

7:37 Vsetín: Město prochází jarní očistou, následovat bude blokové čistění

Mechanismy Technických služeb (TS) města Vsetína již uklízí cesty a chodníky po skončené zimě. V úte…