Hořice: Sochy sv. Václava a sv. Františka Xaverského na Chlumu zrestaurovány

23.08.2018 13:47

Jako druhá v pořadí se své opravy dočkala socha sv. Václava ve Svatogothardské Lhotě, její obnova byla dokončena 30. 7. 2018. Dílo před započetím restaurátorských prací odpovídalo svému umístění a stáří.

Hořice: Sochy sv. Václava a sv. Františka Xaverského na Chlumu zrestaurovány
Foto: horice.org
Popisek: Hořice

Nejprve bylo nutné z povrhu kamene odstranit veškeré nečistoty, mechy a lišejníky. Nevhodné a dožívající doplňky byly opatrně mechanicky odstraněny (staré tmely a dožilé spáry), poškozené partie pískovce zpevněny vhodnou organokřemičitou látkou, poškozené a chybějící modelace dotmeleny. Došlo k novému pozlacení špice praporce a zvýraznění písma. V základovém stupni byly vysekány původní železné kované kramle a nahrazené nerezovými. Na závěr byl na památku aplikován preventivní biocidní postřik a hydrofobice. Restaurování provedl pan Lukáš Melaga z Ostroměře s dodrženou cenou 57.000 Kč. Realizace byla z velké části financována z dotačního programu Údržba a obnova kulturních a venkovských prvků, který zprostředkovává Ministerstvo zemědělství.

O několik dní později byla předána kompletně zrestaurována socha sv. Františka Xaverského na Chlumu. Poslední jeho obnova proběhla v roce 2003. Patnáct let se na stavu pískovce již projevilo, proto bylo nutné odstranit veškeré nečistoty, mechy lišejníky, staré tmely, zpevnit, vytmelit a doplnit modelaci, obnovit svatozář plátkovým zlatem a nakonec opatřit sochu biocidním a hydrofobním postřikem. Celková částka obnovy činila 48.900 a provedl ji restaurátor Tomáš Bauer z Chodovic. Tato realizace byla z 70% financována také jako socha sv. Václava z dotačního programu Údržba a obnova kulturních a venkovských prvků, které vypisuje Ministerstvo zemědělství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…