Hradec Králové: Do našich základních škol jdou miliony

07.07.2020 10:02

Hradecké školy se během letních prázdnin promění, pro žáky budou připravené modernizované učebny a vybavení, v některých školách zase dojde k zásadním opravám nebo investicím do nového gastro zařízení. Na většině škol již byly stavební práce zahájeny. Kromě rozsáhlé modernizace v ZŠ Bezručova a ZŠ Mandysova za téměř 22 milionů korun by vše mělo být hotovo do konce letních prázdnin. Celkem bude do oprav městských základních, mateřských a uměleckých škol investováno zhruba 40 milionů korun.

Hradec Králové: Do našich základních škol jdou miliony
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Prakticky na každé hradecké základní škole budou přes prázdniny probíhat stavební práce. V některých případech se jedná o běžné, ale nutné a poměrně nákladné opravy, které pro školy zajišťují technické služby, jiné si zase koordinují školy samy. Na dvou školách, ZŠ Bezručova a ZŠ Mandysova, byla také se začátkem letních prázdnin zahájena rozsáhlá modernizace, jejímž smyslem je zvýšit kvalitu vzdělávání žáků. Školám jsme také přispěli čtyřmi miliony na obnovu gastro vybavení ve školních jídelnách, která bude zahájena během prázdnin,“ říká náměstek primátora pro oblast školství Martin Hanousek. Opravy čekají také některé mateřské školy, například MŠ Plačice, kde dojde ke zbudování topení na plyn za 2,3 milionu korun, v MŠ Albertova a MŠ Svobodné Dvory se připravuje odvlhčení a sanace zdiva.

Každoroční prázdninové opravy městských škol jsou na koordinaci náročné. „V některých školách už práce odstartovaly týden, dva před začátkem prázdnin. Je to z časových důvodů, aby se všechny potřebné opravy a změny stihly do zahájení nového školního roku,“ sdělila Věra Pourová, náměstkyně primátora pro oblast městského majetku. Nejvíce bude z hlediska oprav, které provádí technické služby, investováno do ZŠ Plotiště, a to 6,2 milionu korun na opravu střechy. Další 2 miliony přijdou v ZŠ Pouchov na opravu dvorků. To samé v hodnotě 1,5 milionu korun čeká také ZŠ Jiráskovo náměstí. „Opravy, které technické služby provádí, jsou opravdu různého charakteru. Na dalších školách dojde k opravám ústředního topení, a to v ZŠ Kukleny nebo v ZŠ Milady Horákové. Na školských zařízeních dále probíhá výměna osvětlení, opravy oplocení a opravy venkovních dlažeb,“ říká náměstkyně Pourová. Celkem bude do oprav městských základních, mateřských a uměleckých škol investováno zhruba 40 milionů korun.

V rámci právě probíhajících změn na školách se také rozsáhlé modernizace dočká ZŠ Bezručova a ZŠ Mandysova. „V obou školách budou modernizovány učebny a zřízen bezbariérový přístup. Někde bude bezbariérovost řešena rampou, jinde budou instalovány výtahy. Počítá se také s vybudováním bezbariérových toalet. Mimo to dojde na demontování a odstranění starého vybavení v řešených prostorech, které bude nahrazeno novým. Žáci se tak budou moci těšit na nové lavice, sedací nábytek, skříňový nábytek nebo vymalované třídy,“ sděluje investiční náměstek primátora Jiří Bláha. Modernizace na obou školách, které vyjdou město na 22 milionů korun, byly zahájeny začátkem léta a budou ukončeny na jaře příštího roku. Město na tyto investiční akce plánuje využít dotace z integrovaného regionálního operačního programu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…