Hradec Králové: Na letišti mají zázemí covid pozitivní lidé bez domova

11.03.2021 8:38

Od loňského jara, kdy v republice začala současná koronavirová pandemie, má město na hradeckém letišti vyhrazený objekt, který slouží k izolaci covid pozitivních nebo karanténních osob bez domova či vykázaných z trvalého bydliště z důvodu domácího násilí.

Hradec Králové: Na letišti mají zázemí covid pozitivní lidé bez domova
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Takové zařízení musí mít podle nařízení Krajské hygienické stanice Hradec Králové zajištěné každá obec s rozšířenou působností v kraji. Zatímco za celý loňský rok toto zázemí využilo pouze pár jednotlivců, především z důvodu preventivní krátkodobé karantény, na přelomu února a března sem bylo umístěno čtrnáct osob bez domova, které měli měly pozitivní test na covid. Tuto neděli bylo dvanáct z nich propuštěno, další by měla zařízení opustit v průběhu tohoto týdne. V pondělí bylo jedenáct nových osob přijato. Objekt na letišti je pod pravidelným dozorem strážníků hradecké městské policie, kteří dohlíží na dodržování podmínek karantény a izolace.

„Město poskytuje prostory covid pozitivním bezdomovcům, aby nemoc nekontrolovatelně nešířili mezi obyvateli našeho města. Objekt na letišti je vhodný nejen svojí dispozicí, ale především svým umístěním, není poblíž hustě obydlené zástavby. Práce s touto velmi specifickou skupinou osob není vůbec jednoduchá, protože jejich chování je někdy zcela nepředvídatelné. Je třeba poděkovat všem, kteří se podílí na provozu a dohlíží na režim objektu na letišti, od strážníků městské policie, přes magistrátní odbor krizového řízení, naše sociální pracovníky až po zaměstnance azylového domu na Pouchově,“ říká primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek.

Anketa

Je Miloš Zeman dobrým prezidentem? (Ptáme se od 10.3.2021)

79%
21%
hlasovalo: 39288 lidí

Do objektu na letišti v Hradci Králové jsou umísťováni většinou klienti Domova Matky Terezy, azylového domu pro bezdomovce, který provozuje hradecká oblastní charita. „Zvýšený počet zde umístěných lidí v posledních dnech souvisí s testováním, ke kterému přistoupili pracovníci azylového domu na konci února. Do izolace na letišti jdou pouze ti, kteří mají lehký průběh a nepotřebují zdravotnickou pomoc. Od města mají zajištěnou základní stravu a pokud tři dny před koncem nařízené karantény nebo izolace nevykazují příznaky nemoci, zařízení opouští. Vše probíhá v úzké spolupráci s pracovníky charity a krajské hygienické stanice,“ vysvětluje Josef Janura, vedoucí odboru krizového řízení hradeckého magistrátu.

Město Hradec Králové v této složité době pomáhá v celé řadě oblastí. „V provozu jsou vybrané městské školy a školky, kam chodí děti záchranářů nebo pracovníků v sociálních službách, především seniorům jsou na speciálních telefonních linkách k dispozici zaměstnanci odboru sociálních věcí a pomáhají jim řešit obtížnou životní situaci. Mezi podnikatele, kteří museli z důvodu vládních opatření uzavřít své provozovny, město formou přímé finanční pomoci rozdělilo více než deset milionů korun. Další slevy poskytuje i z nájemného nebytových prostor nebo formou odpuštění poplatků za zábor veřejného prostranství. Pomáháme ale i těm, kteří jsou na úplném okraji společnosti a nemají ani střechu nad hlavou. Někdy to sice může být i jejich volba, ale řada z nich se do této situace nedostala záměrně nebo zcela svojí vinou. Podobně jako všem, kteří to potřebují, jim pomoc pochopitelně zajistíme,“ dodává primátor Alexandr Hrabálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…