Jablonec nad Nisou: Fungující komunikace je základ spolupráce

07.07.2020 8:38

Vedení statutárního města Jablonec nad Nisou se sešlo s předsedy osadních výborů. Předmětem schůzky byl hlavně způsob komunikace mezi městem a výbory. Další setkání je plánované na listopad tohoto roku.

Jablonec nad Nisou: Fungující komunikace je základ spolupráce
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

„Zájem o komunikaci z naší strany je vážný. Byli bychom rádi, aby občané byli do dění a rozhodování ve městě zapojení, a to právě prostřednictvím výborů,“ uvedl setkání primátor Jiří Čeřovský s tím, že osadní výbory jsou pro vedení města partnerem, nikoli nepřítelem.

Hovořilo se o participativním rozpočtu, jeho skutečné výši po nouzovém stavu a jeho dopadu do městských financí, o zadržování vody v krajině, o pravidelných setkáních s občany v jednotlivých lokalitách apod. Podněty občanů na změny v jejich lokalitě chodí jak osadním výborům, tak přímo na město. Přitom právě výbor by měl být jakýmsi filtrem, kterým by měly projít ty dobré a přínosné. Další zásobník podnětů vzniká u radničního referenta, který je konzultuje s výbory, aby je ony seřadily podle preferencí. „Člověk z úřadu je ta osoba, která zodpovídá za to, že žádný podnět nezapadne a nezůstane nezodpovězený, i kdyby odpověď měla být záporná. Komunikace je důležitá,“ tvrdí primátor Čeřovský.

Anketa

Vadí vám, že vláda plánuje schodek rozpočtu 500 miliard?

69%
31%
hlasovalo: 11578 lidí

Zatímco OV Rýnovice a Lukášov řešil už konkrétní projekt umístění ohniště, OV Žižkův vrch, jenž dosud sbírá zkušenosti, vkládá vlastní práci do úklidu Srnčího dolu. „Sháníme na své projekty i sponzory, abychom toto přírodní sportoviště pomohli dát do pořádku,“ říká předseda Jiří Vondráček.

Předseda OV Mšeno František Pešek si stěžoval na opětovný provoz hospody U Bakaláře, jejíž zahrádka obtěžuje okolní nájemníky hlukem a nedostatečná kapacita toalet vyhání zákazníky restauračního zařízení mimo budovu. OV Šumava a Jablonecké Paseky ústy svého předsedy Josefa Hurta zase poukazoval na nezvané nájemníky v bývalé výtopně. „Policie státní i městská v tomto případě nemá v podstatě žádné možnosti postihu, protože bezdomovci nemají peníze a pokuty prostě neplatí,“ dodává Hurt. S vedením města se shodl, že jako jediné účinné řešení se zatím jeví demolice. „O tomto problému s bezdomovci víme a už na něm pracujeme,“ konstatoval náměstek pro rozvoj města Petr Roubíček.

OV Novoveská zastoupený Martinem Bauerem poukazoval na nebezpečnou situaci v ulici Podhorská, kde se zvláště děti necítí bezpečně, a to nejen kvůli velké dopravě. Do příštího setkání v listopadu proto vedení města nechá shromáždit údaje k podnětům, jako je např. míra nápadu trestné činnosti apod.

Statutární město Jablonec nad Nisou má v současné době devět osadních výborů, a to OV Centrum, Kokonín, Mšeno nad Nisou, Novoveská, Proseč nad Nisou, Rýnovice a Lukášov, Šumava a Jablonecké Paseky, Vrkoslavice a Dolina, Žižkův Vrch. Složení výborů s kontaktem na jejich předsedy a zápisy z jejich zasedání najdou zájemci na webu města v kapitole samospráva/výbory. Vymezení působnosti OV zjistí zájemci také ne městském webu, a to v kapitole mapa/osadní-výbory.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…