Jablonec nad Nisou: Stav rozpočtu po prvním pololetí roku 2020

18.09.2020 11:07

Ke konci první pololetí roku 2020 tvořily strukturu portfolia statutárního města Jablonec nad Nisou z 96 % dluhopisy a ze čtyř procent instrumenty peněžního trhu. V současné době město preferuje krátkodobou splatnost instrumentů.

Jablonec nad Nisou: Stav rozpočtu po prvním pololetí roku 2020
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

„Stav portfolia k 30. červnu představoval částku 31,5 mil. korun a jeho výnosnost za 1. pololetí roku 2020 přesahuje 740 tisíc korun,“ říká ekonomický náměstek Milan Kouřil s tím, že první čtvrtletí ovlivňovala od března koronavirová pandemie. „Tehdy se hodnota portfolia snížila o něco málo přes jeden milion korun. Ve druhém čtvrtletí jsme však zaznamenali nárůst. Aktuálně v procentním vyjádření se jedná celkem o zisk 2,76 % za pololetí,“ uzavírá náměstek Kouřil.

Stav příjmů za 1. pololetí

V prvním pololetí roku 2020 byly příjmy města Jablonec nad Nisou ve výši 492 mil. korun a výdaje ve výši 508 mil. korun. Výdaje tak přesáhly příjmy o víc jak 16,6 mil. korun.

Anketa

Mělo by Česko přijmout uprchlíky ze shořelého tábora v Řecku?

3%
97%
hlasovalo: 20971 lidí

„Příjmy města Jablonce byly v prvním pololetí roku 2020 splněné ze 46 %, příznivý vývoj v plnění příjmů lze zaznamenat pouze u daně z nemovitostí, poplatků ze psů, za užívání veřejného prostranství a daně z hazardních her,“ vysvětluje náměstek Kouřil, přičemž v kapitole příjmů se podle Kouřila začíná projevovat propad v daňových příjmech kvůli koronavirové krizi.

Více než padesátiprocentní plnění vykazují příjmy nedaňové, nejvyšší položkou této třídy příjmů jsou ty z pronájmů pozemků, budov, bytů, nebytových prostor včetně služeb apod. včetně příjmů za svoz a likvidaci komunálního odpadu. Kapitálové příjmy z prodeje pozemků a objektů jsou plněny ve výši 161 %, dotace z více jak 56 %.

„Výdaje odpovídají předem schválenému plánu a za první pololetí byly vyčerpány ze 41,7 %, přičemž běžné jsou vyčerpané téměř ze 40 %, kapitálové dosahují téměř 50 %. Do kapitálových výdajů patří výdaje odboru rozvoje, např. pavilon intenzivní medicíny - navazující investice za 42 mil. korun, dopravní terminál 4,6 mil. korun, MŠ Arbesova – 16,7 mil. Kč, ZŠ Kokonín – 12,5 mil. Kč, Judo aréna – 15,6 mil. Kč, dešťová kanalizace centrum 11,2 mil. Kč,“ jmenuje Milan Kouřil.

Detailní informace o hospodaření města jsou uvedeny v rozklikávacím rozpočtu na webu města ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…