Jablonec nad Nisou: Vytrvale padá, sníh je mokrý a těžký, uklízet se bude čtyřiadvacet hodin

17.02.2012 21:06

Husté sněžení se v Jablonci během dne změnilo v déšť, případně déšť se sněhem. Vlivem změny počasí, teplot kolem nuly a chemického posypu začínají město kromě závějí trápit ještě velké louže na komunikacích.

Jablonec nad Nisou: Vytrvale padá, sníh je mokrý a těžký, uklízet se bude čtyřiadvacet hodin
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

„Průjezdnost Jabloncem se od rána radikálně zlepšila, komunikace jsou mokré, ale bez sněhu, takže ti, kdo plánují víkend na horách, se nemusí bát průjezdu,“ ujišťuje místostarosta Miloš Vele. Hlavní tahy jsou bez sněhu, zvolna se daří uvolňovat i chodníky.

Během dne se však ve městě vytvořily další problémy v souvislosti se zimní údržbou. Obleva a déšť společně s chemickým posypem přetváří sněhové závěje ve vodu a ta se drží na komunikacích. „Nyní budeme muset odkopat vpusti do kanalizace a vykopat sněhem strouhy, aby voda mohla odtékat,“ vysvětluje Pavel Kozák, koordinátor zimní údržby v Jablonci. Voda se v současné době drží u obratiště tramvaje u Tyršova parku a na okružní křižovatce Rýnovická – Tovární.

Společnost SKS předložila městu plán pondělního svozu odpadu, který by mohl být problematický. „Kontejnerová stanoviště jsou uklizená, ale příjezd k nim nemusí být pro nákladní auta dost široký. Pak by nebylo možné vyvážet odpad. A tak máme dva dny na to, abychom tyto příjezdové komunikace rozšířili,“ komentuje situaci místostarosta Vele.

Velmi problematické a sněhem zavalené jsou například ulice Pobřežní a Slunná, z ulice Dlouhé kvůli úklidu sněhu bylo třeba nechat odtáhnout sedm vozidel. Ulici Generála Mrázka se podařilo uvolnit nejprve od většiny špatně parkujících vozů a pak od sněhu, Po dobu trvání kalamitních opatření zde však budou v platnosti značky zakazující stání. Stejné zákazové značky se objeví také v ulici Soukenné a platné budou také po dobu kalamitních opatření.

V Jablonci stále platí I. kalamitní stupeň, technické služby budou pracovat nepřetržitě celý víkend. Během dnešní noci by měla být od sněhu uklizena všechna parkoviště a parkovací automaty jsou až do odvolání vypnuté.

Jablonec nad Nisou se také honosí velkou vodní plochou téměř v centru města. Ta je v současné době zamrzlá, ale led je pokrytý vysokou vrstvou mokrého sněhu, proto město nabádá občany a návštěvníky, aby na led nevstupovali.  „Co se týká povodňového nebezpečí z tajícího sněhu a ledových ker, to bezprostředně Jablonci nehrozí,“ říká vedoucí oddělení krizového řízení Jiří Vaníček.

„Hlavním úkolem města je co nejvíce uvolnit od sněhu příjezdové cesty ke kontejnerovým stáním, aby v pondělí mohl proběhnout svoz odpadu, uvolnit cestu vodě do kanalizace a dál odklízet sníh z chodníků,“ zpřesnil směr zimní údržby v nejbližších hodinách Miloš Vele. Podle intenzity sněhových srážek se kalamitní štáb sejde operativně o víkendu, nejpozději však v pondělí v osm hodin ráno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestojablonec.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…