Jan Bednář: Nepokoje v Baltimoru utichají

30.04.2015 11:28

Tento týden zažily Spojené státy další velkou vlnu nespokojenosti afroamerické menšiny. Vyvolalo ji obvinění z policejní brutality, k níž zřejmě došlo před dvěma týdny v městě Baltimore na severovýchodě Spojených států.

Jan Bednář: Nepokoje v Baltimoru utichají
Foto: ČTK
Popisek: Baltimore - nepokoje

Tam příslušníci policie zadrželi černošského mladíka, který později v policejní vazbě zemřel, údajně na následky dosud nevysvětlených zranění. 

Jeho smrt vyvolala vlnu protestů a násilností, které vyvrcholily v minulých dnech.

Místní policie už nedokázala zabránit hromadnému rabování a ničení majetku a prakticky na denním či spíše nočním pořádku tam byly obrovské pouliční bitvy s policií až do včerejší noci.

Teprve vyhlášení zákazu nočního vycházení v celém městě a nasazení početných oddílů národní gardy pomohly zvládnout situaci aspoň na únosnou míru.
Zákaz vycházení sice není striktně dodržován, ale tváří v tvář tisícům ozbrojených příslušníků národní gardy se podařilo omezit pouliční bitky na minimum.

Policie zatkla včera v noci „jen 10 lidí“, jak hlásil místní policejní velitel, a na příslušníky bezpečnostních sil dopadlo „jen několik“ zápalných lahví a kanystrů s benzinem. A přitom nedošlo k žádným „velkým střetům“. Oproti předchozí noci, kdy bylo zatčeno 200 lidí a více než 100 automobilů zapáleno a 15 domů zcela zničeno, je to opravdu maličkost.

Prezident Obama předtím ve veřejném projevu odsoudil žhářství a davové rabování jako „neomluvitelné“, ale zároveň naznačil, že policejní složky v městě Baltimoru by měly „zpytovat svědomí“.

A dnešní redakční úvodník americké deníku New York Times k tomu dodává, že „to by opravdu měli“, neboť základní příčinou nepokojů je podle deníku dobře zdokumentovaná historie extrémní brutality a nesprávného chování policejních příslušníků.

Velkou celonárodní hrdinkou, oslavovanou ve všech amerických médiích, se naproti tomu stala matka jednoho revoltujícího černošského mladíka, která neváhala mu před televizní kamerou vlepit pohlavek a zakřičela na něj, ať jde domů!

„Nejsem tolerantní matka,“ řekla reportérům televize CBS News, „na to si nehraju a on ví, že má problém.“

Doporučované výchovné metody americké liberální levice dostávají takzvaně „na frak“. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …