Jeseník: Socha rudoarmějce byla převezena do České Vsi

07.04.2021 19:31

Socha Rudoarmějce, jehož předobrazem byl údajně kapitán Mark Fedorčenko, stála do devadesátých let na Náměstí Hrdinů. Za minulého režimu se u ní konaly pietní akce a manifestace. Pak byl téměř třímetrový pískovcový pomník odstraněn a na více než pětadvacet let skryt před zraky veřejnosti.

Jeseník: Socha rudoarmějce byla převezena do České Vsi
Foto: wikipedia
Popisek: Pohled na Jeseník.

Česká Ves požádala město Jeseník o věnování sochy do místního muzea, čemuž zastupitelé na únorovém zasedání vyhověli. Socha rudoarmějce se tak stane součástí expozice, věnované zajateckým táborům na Jesenicku. Pomník ale nebude vystaven hned. Vyžaduje totiž potřebné restaurátorské práce. Má ulomený nos, zničenou pažbu zbraně a vykazuje několik poškození. Patrné jsou rovněž zbytky červené barvy.

Socha byla několik let uschována v prostorách technických služeb a následně i v areálu bývalé kotelny. Nyní ji pracovníci technických služeb společně s tvůrcem expozice Romanem Janasem převezli do depozitu muzea. „Jsme rádi, že socha opustila Jeseník a své uplatnění najde v muzeu v České Vsi,“ uvedla starostka Zdeňka Blišťanová.

Roman Janas se díky své činnosti spojil s rodinami řady lidí, kteří za druhé světové války na Jesenicku nedobrovolně pobývali. Také s rodinou Fedorčenka, která mu zaslala nejen dobové fotografie, ale i kopii dvou dopisů (ZDE), které napsal dva dny před svou smrtí. „Píše tam, že se brzy shledají, že už je na hranici Československa. Pak byl ale tady v Jeseníku zastřelen,“ uvedl Janas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…