Jihlava: Křížek v Henčově má novou kovanou ohradu

06.05.2019 14:02

Kovaná ohrada je po roce zpět na svém původním místě. Zastaralou ohradu se rozhodli pracovníci odboru správy realit opravit na začátku minulého roku, když ji však z křížku u Henčova sundali, kříž srazilo auto.

Jihlava: Křížek v Henčově má novou kovanou ohradu
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

„Řidiče bohužel policie dosud nenašla. Křížek musel do rukou restaurátora Otakara Marcina a celková oprava město stála necelých 60 tisíc korun,“ přiblížil Ondřej Stránský z městského odboru správy reality.

Kříž byl na místo postaven v roce 1930, jeho donátory byli manželé Josef a Rosina Wesely, kteří bydleli v Henčově. Oprava kříže zahrnula například lepení jednotlivých rozlomených žulových dílů, osazení soklu a kříže na desku, nahrazení korodujících čepů za nové nebo tónování písma. Ohrada mimo jiné získala novou branku a nátěr.

Procházka za křížem a mostem

Cesta mezi Henčovem a hlavní silnicí II/602 na Velký Beranov je v současné době vhodná pro klidnou procházku, a to kvůli stavbě obchvatu, který silnici uzavřel a je zde minimální provoz.

Kromě nového křížku s ohrádkou si lze na konci cesty prohlédnout také středověký most Malý Beranov, který se měl kvůli stavbě obchvatu v minulém roce bourat. Město Jihlava se však na základě petice sepsané místními obyvateli dohodlo s investorem stavby, Krajem Vysočina, a most byl zachráněn.

„Mostek stojí na pozemku města, které historickou stavbu zaevidovalo do svého majetku a připravuje jeho opravu,“ doplnil Ondřej Stránský.

Původní barokní most byl postaven jako součást budované „císařské silnice“ v letech 1783-1785 umožňující spojení Jihlavy s Brnem přes Velké Meziříčí. V následujících dvou stoletích prošel řadou stavebních úprav. Po přeložení silnice asi 100 metrů východně ztratil most včetně původní silnice význam. Kamenný most tvořený jedním obloukem je z hrubě opracovaného vyspárovaného lomového kamene a je dlouhý 12 metrů, široký 6 metrů a vysoký asi čtyři metry. Na mostku jsou zbytky štětované vozovky, dnes překryté vrstvou náletové zeleně a trávy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

16:31 Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

S nervozitou a obavami vyhlíží pracovníci stavebních úřadů letošní 1. červenec. Právě tento den vsto…