Jihlava: Připomínka obětí justičních vražd

08.08.2023 22:31 | Tisková zpráva

Pietní akt doprovázelo pochmurné počasí. Přesto se u památníku obětí politických procesů z 50. let minulého století sešly desítky lidí, kteří uctili jejich památku.

Jihlava: Připomínka obětí justičních vražd
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Jihlavané si v neděli 6. srpna připomněli oběti politických procesů 50. let. Vzpomínkové setkání se uskutečnilo u památníku u budovy Vysoké školy polytechnické Jihlava v ulici Tyršova, kde byla v minulosti  věznice krajského soudu. Na tamním dvoře byli 3. srpna 1951 popraveni političtí vězni Václav Drbola, František Kopuletý, Antonín Mityska, Drahoslav Němec, František Pařil, Antonín Plichta a Antonín Škrdla.

Nedělní program začal v 8:30 mší svatou v kostele svatého Ignáce na Masarykově náměstí. Od 10 hodin se pak uskutečnil pietní akt u památníku Smírčí kameny v ulici Tyršova. „Hosté položili květiny, popravené uctili minutou ticha a poté následovaly projevy přítomných. Na závěr pak zahrála česká hymna,“ uvedl vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy Tomáš Koukal.

Za statutární město Jihlava se setkání zúčastnili náměstci primátora Radek Popelka a Martin Laštovička, který se zároveň ujal projevu. Promluvili také předseda senátu Miloš Vystrčil či Martin Hyský z Kraje Vysočina. Za Vysokou školu polytechnickou přišel památku uctít prorektor Václav Báča a za Konfederaci politických vězňů promluvila Ludmila Čechová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

22:09 Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

Hokejové mistrovství světa se roku 2026 bude konat ve švýcarských městech Curych a Fribourg. Právě z…