Jihlava: Sabina řádila i v městských lesích

14.02.2020 14:47

Vítr poškodil hlavně zdravé stromy nezasažené kůrovcem. Velké škody napáchal orkán také na srubech nebo krmelcích. Jihlavský hřbitov je už uklizený a otevřený.

Jihlava: Sabina řádila i v městských lesích
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Vývraty a zlomy jsou zasaženy všechny lesnické úseky Správy městských lesů (SML). Nejvíce zasažené jsou lesní úseky Bílý Kámen, Salavice a Dlouhá Brtnice. „Bohužel velký podíl vyvrácených a polámaných stromů jsou ještě zdravé smrky, jelikož jejich koruna vichřici kladla větší odpor než kůrovcové stromy,“ uvedl Václav Kodet, jednatel SML.

Celkem může být v městských lesích poškozeno až 10.000 m3 převážně zdravých stromů. Významné škody vichr napáchal i na doprovodné, převážně myslivecké infrastruktuře. Tedy na krmelcích, loveckých srubech apod. „Poměrně velkou nepřímou škodou je pro nás i dvoudenní ztráta v obchodu se dřevem, kdy jsme nemohli zákazníkům odbavit cca 60 kamionů,“ uvedl Kodet s tím, že společnost tak přichází o tržby, které už do konce měsíce určitě nedožene.

Jihlavský ústřední hřbitov je od čtvrtečního rána otevřený. Během středy se pracovníkům magistrátu podařilo zkontrolovat všechny stromy a odklidit popadané polámané větve. Všechny cesty na jihlavském ústředním hřbitově jsou tak už bez omezení průchozí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.