Jihlava: Sabina řádila i v městských lesích

14.02.2020 14:47

Vítr poškodil hlavně zdravé stromy nezasažené kůrovcem. Velké škody napáchal orkán také na srubech nebo krmelcích. Jihlavský hřbitov je už uklizený a otevřený.

Jihlava: Sabina řádila i v městských lesích
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Vývraty a zlomy jsou zasaženy všechny lesnické úseky Správy městských lesů (SML). Nejvíce zasažené jsou lesní úseky Bílý Kámen, Salavice a Dlouhá Brtnice. „Bohužel velký podíl vyvrácených a polámaných stromů jsou ještě zdravé smrky, jelikož jejich koruna vichřici kladla větší odpor než kůrovcové stromy,“ uvedl Václav Kodet, jednatel SML.

Celkem může být v městských lesích poškozeno až 10.000 m3 převážně zdravých stromů. Významné škody vichr napáchal i na doprovodné, převážně myslivecké infrastruktuře. Tedy na krmelcích, loveckých srubech apod. „Poměrně velkou nepřímou škodou je pro nás i dvoudenní ztráta v obchodu se dřevem, kdy jsme nemohli zákazníkům odbavit cca 60 kamionů,“ uvedl Kodet s tím, že společnost tak přichází o tržby, které už do konce měsíce určitě nedožene.

Jihlavský ústřední hřbitov je od čtvrtečního rána otevřený. Během středy se pracovníkům magistrátu podařilo zkontrolovat všechny stromy a odklidit popadané polámané větve. Všechny cesty na jihlavském ústředním hřbitově jsou tak už bez omezení průchozí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…