Jihlava: Sucho donutilo město omezit čerpání vody i z nádrží a řek

01.09.2018 20:03

Nedostatek dešťových srážek zapříčinil kritický pokles hladin vodních toků.

Jihlava: Sucho donutilo město omezit čerpání vody i z nádrží a řek
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Mimořádné sucho donutilo vodoprávní úřad odboru životního prostředí jihlavského magistrátu vydat výzvu všem obcím ve své působnosti k omezení čerpání vody. Obce, ve kterých dojde k poklesu průtoku povrchové vody, musí omezit povolené i obecní odběry vody z řek, potoků, rybníků i vodních nádrží.

„Hladiny v korytech vodních toků jsou vlivem sucha na minimální úrovni a další odběry vody mohou vlivem kyslíkového deficitu vážně ohrozit funkce vodního toku, vodní organismy, ryby a další na vodu vázané ekosystémy,“ uvedla vedoucí městského odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

Obce a jejich obyvatelé, a to včetně statutárního města Jihlavy, musí omezit odběr například pro zalévání zahrad, hřišť, trávníků, napuštění zásobních nádrží, bazénů nebo mytí aut. „Porušení se bude řešit v přestupkovém řízení v souladu s ustanoveními § 116 a § 118 vodního zákona,“ doplnila Ruschková.

Pokud nezaprší ani po prázdninách a dojde k dalšímu zhoršení stavu vody, případně k ohrožení zásobování obyvatelstva pitnou vodou, bude moci vodoprávní úřad uplatnit pravomoc vyplývající z § 109 vodního zákona. V takové situaci by mohl vodoprávní úřad bez nároku na náhradu upravit všechna nakládání s vodami, a to na dobu nezbytně nutnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…