Jihlava: Světlo pro AIDS 2022

10.05.2022 17:39 | Tisková zpráva

Třetí květnovou neděli si lidé na celém světě připomínají v rámci akce „Světlo pro AIDS“ oběti této nemoci a solidaritu s HIV pozitivními. Cílem kampaně je varovat před touto nemocí a působit osvětově.

Jihlava: Světlo pro AIDS 2022
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Zdravé město Jihlava si ve spolupráci s partnery projektu připravilo dvě aktivity. První je možnost nechat se otestovat na HIV zdarma. Druhá se týká přednášky pro mládež s HIV pozitivním člověkem.

Ve střední Evropě nejsou počty zjištěných HIV pozitivních tak závratné, nicméně jisté obavy můžeme zaznamenat i v souvislosti s příchodem lidí z východu. V loňském roce Česká republika zaregistrovala 233 nových HIV pozitivních případů. K 31. 12. 2021 bylo v ČR vykázáno 4 074 HIV pozitivních osob.

Situace kolem pandemie nám připomněla, že pečovat o své zdraví a být v kondici znamená být zodpovědný nejen vůči sobě, ale i ostatním. O infekci HIV/AIDS a jiných pohlavně přenosných nákazách to platí dvojnásob. I v 21. století zůstává AIDS nevyléčitelnou nemocí. I když správně léčený pacient může mít dnes srovnatelnou délku a kvalitu života jako zdravý člověk. Je dobré myslet na prevenci. Znamená to chovat se při sexu zodpovědně, mít jednoho stálého partnera, používat kondomy a v případě rizikových kontaktů se nechat včas na HIV otestovat.

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18319 lidí

V Jihlavě je připraveno pro širokou veřejnost anonymní testování na HIV infekci zdarma a to v úterý 17. května 2022 od 14:00 do 18:00 hodin. Sanita bude umístěna u vedlejšího vstupu obchodního centra CITY PARK (vstup z ulice U Dlouhé stěny). K dispozici budou rychlotesty, tzn. že výsledek obdrží zájemce do 20 minut. Testuje se z kapky krve z prstu. Není nutné se objednat.

Rizika a nebezpeční spojená s touto nákazou je dobré si stále připomínat. Proto jsme pro žáky a studenty jihlavských škol připravili ve čtvrtek 19. 5. 2022 dvě besedy s HIV pozitivním Martinem. Promítání dokumentu o AIDS spojené s osobní výpovědí se uskuteční v kině Dukla od 9.00 a 11:00 hodin. Nabídku k účasti dostali žáci prostřednictvím odboru školství, kultury a tělovýchovy.

Osvětovou zdravotní kampaň „Světlo pro AIDS“ realizuje Zdravé město Jihlava ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem, Zdravou Vysočinou, City Parkem a organizací Rozkoš bez RIZIKA. Vše za finanční podpory Magistrátu města Jihlavy a Zdravého kraje Vysočina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…