Jihlava: Uplynulo 160 let od narození Gustava Mahlera

07.07.2020 15:16

Jihlava a Kaliště se objeví i v celosvětovém streamu. V den 160. výročí narození hudebního velikána Gustava Mahlera se od 16:00 do 17:00 opět propojí světové mahlerovské společnosti, instituce a organizace. V 19:00 začíná v gotickém sále slavnostní koncert.

Jihlava: Uplynulo 160 let od narození Gustava Mahlera
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Na programu je živý vstup z narozeninové oslavy a koncertu v Kalištích u Humpolce, kde vystoupí prof. Jiří Štilec ze Společnosti Gustava Mahlera ČR a Jana Součková z jihlavského Domu Gustava Mahlera. Opět se připojí i skladatelova vnučka Marina Mahler či špičkový americký barytonista Thomas Hampson, patron a častý host hudebního festivalu Mahler Jihlava – Hudba tisíců. K živému streamu bude možné se připojit ZDE.

„Město Jihlava připravilo dvouleté připomenutí mahlerovských výročí pod hlavičkou MAHLER 202021, Mahler s gustem! Bohužel kvůli koronakrizi začínáme v podstatě až teď v létě. Dnes večer  slavnostním koncertem na radnici v gotickém sále od 19:00“, uvedla jihlavská radní pro kulturu Silvie Čermáková s tím, že akce se jmenuje Happy Birthday Gustav (and Ludwig) a diváci si budou moci na radnici večer poslechnout známé skladby Gustava Mahlera a Ludwiga van Beethovena. Vystoupí zpěvák Jiří Rajniš a klavírista Miroslav Sekera. Průvodní slovo pronese prof. Jiří Štilec. Ludwig van Beethoven zazní proto, že letos uplyne 250 let od narození tohoto skladatele.

„Zahajovacím týdnem Léta s gustem bude první srpnový týden, kdy na Masarykově náměstí proběhnou workshopy a také prezentace nových upomínkových mahlerovských předmětů jako jsou např. plechové hrníčky, skleněné lahve na pití, ekologické obědové krabičky z pšeničné slámy nebo např. dřevěná bezdrátová nabíječka na mobilní telefony. Ve spolupráci s Domem Gustava Mahlera odhalíme v neděli 9. srpna také nový díl Skrytých příběhů a chystáme na letošek i na příští rok celou řadu dalších akcí.“ slíbila Silvie Čermáková.

Už teď je v Domě Gustava Mahlera /DGM/ (od 23. června až do 6. září 2020) instalována výstava s názvem Gustav Mahler - Naslouchání. Jde o studentský projekt, který připravila ke 160. výročí narození skladatele Gustava Mahlera Střední uměleckoprůmyslová škola Jihlava – Helenín. Další z mahlerovských výstav, které se měly uskutečnit také v DGM, ale kvůli pandemii se nekonaly, bude v jiné podobě přesunuta na podzim do Horáckého divadla Jihlava a to konkrétně 13. října, kdy tady proběhne slavnostní komponovaný večer ke 150. výročí prvního veřejného vystoupení Gustava Mahlera v Jihlavě.

Od 16. září bude pokračovat hlavním programem festival Hudba tisíců, který potrvá až do 30. listopadu. K oslavám se připojuje svými koncerty i Filharmonie Gustava Mahlera. Např. galakoncertem "Děkujeme!" vyjádří poděkování a obdiv všem, kteří se zasloužili o zvládnutí koronakrize. Na programu budou ta nejslavnější a nejoblíbenější díla klasického a operního repertoáru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…